Tal fra AE-rådet viser, at personerne inden for landbrug, skovbrug og fiskeri med de højeste indkomster satte indtjeningsrekord under kriseårene 2009-2012. Det skriver 3F.

Fra 2009-2012 steg indkomsterne for de rigeste med 36 procent. De tjente i snit 2,3 millioner kroner om året.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er lidt overraskende, at landmændene med de højeste indkomster har fået så store stigninger, vurderer lektor Jørgen Stamhus fra Aalborg Universitet.

Ser man på alle brancher er de rigestes indkomst steget med 18 procent, mens arbejderklassens løn er steget 2,8 procent.

Ifølge Henrik Zobbe, leder af Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi ved Københavns Universitet, har krisen været med til at skærpe effektiviteten i landbruget.

Henrik Zobbe siger til Jyllands-Posten, at mange landmænd frem til 2008 havde travlt med at belåne friværdier, købe jord og spekulere i valuta og aktier. Og han konsterer, at effektiviteten på bedrifterne samtidg begyndte at halte.

- Vores nye tal viser, at landmændene atter har rettet deres fulde opmærksomhed mod at gøre det, de er bedst til: at passe deres landbrugsbedrifter, siger han til Jyllands-Posten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge tal fra Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi faldt dansk landbrugs økonomiske produktivitet med 1,2 procent i gennemsnit i årene fra 2000 til 2009. Men ser man på årene fra 2000 til 2012 er udviklingen positiv med gennemsnitligt 0,8 procent årligt.

Udviklingen siger dog ifølge Henrik Zobbe ikke noget om landbrugets indtjening, men blot om udviklingen i indtjeningsevnen.