Abonnementsartikel

En ny Thaler-læsser erstatter leje af to maskiner og har fået nordjysk gårdejer til altid at køre fremad.

Gårdejer Kjeld Sondrup en god halv snes kilometer vest for Nibe har fået større bygninger på ejendommen Jensminde.

Sådan føles det i hvert fald, når han ruller rundt med sin nye Thaler-læssemaskine og læsser sædekorn og gødning eller flytter halm.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Bygningerne har jo samme størrelse som tidligere. Men læssemaskinen er så gesvindt, at jeg ikke længere har behov for at bakke, når jeg skal rundt inde i husene. Jeg kører altid fremad, og det letter ganske betragteligt, fortæller Kjeld Sondrup.

Den nye Thaler 48T18 er den første af sin art leveret i Danmark.

Svenningsens Maskinforretning A/S med hovedafdeling i Kastrup og jysk afdeling i Skanderborg er dansk repræsentant for Thaler.

Svenningsens overtog importen og forhandlingen af de tyske læssemaskiner tidligere på året.

Da Kjeld Sondrup blev Thaler-ejer, var det i virkeligheden lidt af et impulskøb.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg var til et åbent hus-arrangement i Løgstør hos Midtfjord Agro, som er fortsat som forhandler, efter at Svenningsens har overtaget importen. Det var lidt lige som at stå i Brugsen og få øje på en vare, man ikke har været opmærksom på tidligere, fortæller den nordjyske gårdejer.

Erstatter to maskiner

Ifølge Kjeld Sondrup erstatter den nye Thaler to maskiner, som han var vant til at leje.

- Jeg plejer at leje en teleskoplæsser og en stor, knækstyret minilæsser uden kabine. De opgaver, jeg normalt lejer de to maskiner til, kan jeg nu klare med Thaler-læsseren. Og så er det trods alt bedre at eje end at leje. Dermed har jeg den jo altid til rådighed. Også når jeg klipper læbælter. Der har læsseren monteret med en overfaldsklo vist sig væsentligt bedre end en traktor til at rydde op, siger Kjeld Sondrup.

Det har ikke været nødvendigt for den nordjyske gårdejer også at investere i redskaber til læssemaskinen.

- I forvejen havde jeg redskaber til min frontlæsser. Den deler nu et redskabssæt med fem redskaber med Thaler'en, siger Kjeld Sondrup.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mini-maskinstation

Han er fjerde generation på slægtsgården ved Nibe Bredning.

Indtil for seks år siden havde Kjeld Sondrup 140 malkekøer på Jensminde, men driver nu udelukkende planteavl med hovedvægten på rug.

- Samtidig driver jeg også lidt "mini-maskinstation". I høst er vi fire mand i sving, hvor vi udover at passe de cirka 200 hektar hjemme, kører for andre med mejetærsker, bigballepresser samt såmaskine.

Kjeld Sondrups nye Thaler 48T18 er nyeste model fra den tyske producent.

Den firecylindrede dieselmotor yder 48 hk, og transmissionen er fuldt hydrostatisk med vario-kontrol.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Løftekapaciteten er 1.800 kg og løftehøjden 4,90 meter.

Lav højde

- Jeg er glad for krabbestyringen som på de store maskiner, og at læsseren har vendegear i joysticket. Det er også rart med den lave indstigningshøjde, når man skal ind og ud af maskinen mange gange i løbet af en dag, siger Kjeld Sondrup.

Salgskonsulent Casper Larsen hos Midtfjord Agro har specielt bemærket, at al slangeføring på maskinen foregår udenpå bommen.

- Det gør det mere fleksibelt og nemt at service og skifte slangerne. De er ikke mere udsatte, end hvis de sad inde i armen. Så ville det bare koste flere servicetimer at skifte dem, vurderer Casper Larsen.