Grindsted Landbrugsskole har udvidet deres uddannelsestilbud og startet et nyt kursus kaldet Ny Mesterlære.

Kurset foregår på engelsk og henvender sig til alle EU-borgere, der ønsker at tage en dansk landbrugsuddannelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ideen bag er blandt andet at inddrage virksomhederne mere i uddannelsen, som det sker i Schweiz, hvor forstander Kurt Østergaard har været på studietur.

- I Schweiz har skole og arbejdsgiver et langt tættere samarbejde omkring uddannelse i stil med mesterlære. Det afgørende er der, at virksomhederne tager en langt større del af ansvaret for at uddanne elever, og det fungerer rigtig godt, siger Kurt Østergaard.

Per Fink Nielsen, inspektør på Grindsted Landbrugsskole, siger om den nye mesterlære:

- Vi har gennem mange år haft udenlandske studerende her på skolen, og vores erfaring har vist, at der er opstået et stort behov for at nytænke uddannelsen for de udenlandske studerende. De har ind i mellem svært ved at koble skoleundervisningen med det praktiske arbejde, og derfor er mesterlære en optimal uddannelsesform for rigtig mange af de landbrugsinteresserede udlændinge.

Det nye er, at den første del af uddannelsen gennemføres som grundlæggende praktisk oplæring ude på et landbrug. Det betyder med andre ord, at en del af den normale skoleundervisning lægges ud til "mester" - i dette tilfælde den landmand eleven har en uddannelsesaftale hos.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Eleverne kommer på landbrugsskole i det omfang, skolen finder det nødvendigt. Grindsted Landbrugsskole forventer at grundforløbet bliver reduceret fra de nuværende 20 uger til ca. 5 uger.

Mere hos landmanden

Ny mesterlære henvender sig primært til de landmænd, der gerne vil have eleven mest muligt på gården, og som gerne vil tage et større ansvar for oplæring.

- Det kræver selvfølgelig mere involvering fra landmandens side, men vi ser i vores erhverv, at landmændene generelt er meget optaget af at skabe nogle gode lærepladser. Så jeg er ikke i tvivl om, at der vil være en del landmænd, som kan se fordelene i det nye koncept, siger Per Fink Nielsen.

Han forventer, at de studerende vil komme fra en række forskellige lande især fra Rumænien og andre østeuropæiske lande.

Ifølge forstander Kurt Østergaard arbejder skolen på, om der er muligheder for at lave en Ny Mesterlære for danske elever.