Abonnementsartikel

Søren Gades afgang fra Landbrug & Fødevarer har nærmest fået rygtesmedene til at gå amok på Christiansborg. Der gættes på alt fra Lars Løkke Rasmussens tilbagetræden som formand for Venstre til, at Søren Gade har andet job på hånden - uden for politik.

Det er en offentlig hemmelighed, at Søren Gade blev bragt på banen som formand for Venstre, da formandsopgøret mellem Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen i juni var på sit højeste. Det bekræftede han selv i et tv-interview med Maskinbladet for nylig.

Alligevel kom det som noget af en overraskelse for de fleste, da Søren Gade onsdag eftermiddag sagde farvel til topjobbet i Landbrug & Fødevarer mindre end to uger før Venstres landsmøde i Herning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Maskinbladet har talt med en række politiske aktører på Christiansborg, og tilsyneladende kommer det ikke bag på flere af Venstres folketingsmedlemmer, at Søren Gade nu er "på markedet igen". "Rygtet om, at han vender tilbage til politik har været der en uges tid", siger et medlem af Venstres folketingsgruppe til Maskinbladet.

Scenarierne

Flere scenarier oprulles fra de politiske iagttagere.

1. Søren Gade trækker sig simpelthen tilbage på grund af uenighed om den fremtidige ledelsesstrategi i Landbrug & Fødevarer. Aftrædelsesgodtgørelsen giver ham god tid til enten at vende tilbage til politik eller finde en anden erhvervskarriere. Det har altså intet med Venstre at gøre.

2. Der spekuleres i, at den kommende bog om Lars Løkke Rasmussen rummer afsløringer, som, han ved, vil få taburetten til at vakle så voldsomt under ham, at han trækker sig frivilligt tilbage på landsmødet i Herning. Det er dog ifølge Maskinbladets kilder ikke sandsynligt, at bemeldte bog indeholder så voldsomme afsløringer.

3. Lars Løkke Rasmussen er efterhånden gjort mør af de mange "afsløringer", der nu også begynder at inddrage hans familie. Senest i Ekstra Bladet onsdag Han trækker sig derfor frivilligt som formand. Han kan eventuelt have fået et erhvervstilbud, han "ikke kan sige nej til".

Artiklen fortsætter efter annoncen

4. Lars Løkke Rasmussen regnes i flere vælgeranalyser som den "mest utroværdige politiske leder". Det kan have fået hans bagland til at lægge yderligere pres på ham for at trække sig tilbage.

5. Kristian Jensen har indset, at han ikke bliver formand, efter at han i sommer fik kolde fødder og svigtede de venstremedlemmer, der havde satset på ham ved åbent at kritisere Lars Løkke Rasmussen i medierne. Han ved, at stiller han op i et kampvalg med Søren Gade, er der stor risiko for at tabe magtkampen og dermed måtte sige farvel til politik. Derfor kan Søren Gade indtræde som ny næstformand.

"Frelseren"

Det efterlader en åben ladeport for Søren Gade, HVIS han da vel at mærke tænker på et politisk comeback. Noget han så sent som i dag har afvist.

Maskinbladet har talt med flere folketingsmedlemmer fra Venstres gruppe, og de lægger ikke skjul på, at Søren Gade vil være et stærkt kort i en valgkamp, hvor Venstre skal kæmpe for at rette op på det renommé, som har fået alvorlige skrammer under Lars Løkke Rasmussens ledelse.

Vi er alle meget klogere efter det kommende landsmøde i Herning. Det bliver uden tvivl et stort tilløbsstykke, og Søren Gade vil være den mest ombejlede person i Herning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den tabte søn er tilbage i venstrevikingernes båd. Om han så kommer til at stå ved rattet, det kan kun de kommende uger vise. Maskinbladets Christiansborgjournalist vil naturligvis være til stede og følge slagets gang.