Maskinbladet, Tjekkiet.

Hvis man i Tjekkiet kører i nordøstlig retning fra Prag på motorvejen E65, så vil man efter knap 80 kilometers kørsel nærme sig landsbyen Knézmost. Her ligger hovedejendommen til AgroVation.

Artiklen fortsætter efter annoncen

AgroVation er navnet på et 3.300 hektar stort landbrug med agerjord samlet i én blok, og bedriften består af tre ejendomme.

Landbruget var fra 1960 til 1989 et kollektivt statsejet landbrug, men blev privatiseret ved murens fald i 1990.

- Dette var også det eneste, som blev ændret. Alle ansatte og maskiner samt rutiner fortsatte på AgroVation, fortæller Christian Wolf, marketingschef fra den tyske maskinproducent Horsch.

Den tyske maskinproducent Horsch er ejet af Michael Horsch, og han købte landbruget AgroVation i 2012. Det er ikke fremmet for Michael Horsch at eje et landbrug ved siden af redskabsproduktionen af jordbehandlings- samt sprøjte-teknik.

I 2001 købte han et 2.900 hektar stort landbrug i det østlige Tjekkiet nær byen Hradec Kralove.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Desuden startede hele Horsch virksomheden for præcist 30 år siden på familiens 300 hektar landbrug i Schwandorf, Bayern. Så landmands-generne er bestemt holdt i hævd.

AgroVation i dårlig stand

Efter ni år som privatiseret gik AgroVation konkurs, og en investeringsmand købte sig ind i bedriften. Men på grund af ekstrem ineffektiv styring af landbruget, blev der ingen penge tjent. I slutningen af 2011 skulle der gøres noget, og Michael Horsch kom ind i billedet.

Han så muligheder i landbruget, og fra april 2012 stod Michael Horsch derfor som ny ejer af AgroVation.

- Hele landbruget var i ekstremt dårlig tilstand, både bygninger og marker var meget mis-vedligeholdt, og der lå et kæmpe oprydningsarbejde foran Michael Horsch, fortæller Christian Wolf.

Da Michael Horsch overtog landbruget bestod det af 3.300 hektar jord samt 120 hektar appelsinplantage i én blok. Der var 600 køer samt 1.100 kalve på ejendommen. Der arbejdede i alt 77 ansatte, og maskinparken bestod af seks mejetærsker og 58 traktorer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Traktorerne var 30 år gamle, og det foretrækkende mærke var Zetor, dog var der to nyere New Holland TG285, fortæller Christian Wolf.

Han fortæller desuden, at alle bygninger var i utrolig dårlig stand, og mange bygninger blev straks revet ned efter Michael Horschs overtagelse.

- Dog blev der i 2008 byggede to nye stalde til de 600 køer.

Der var bare ikke råd til gylletanke, så al gylle fra kørerne blev læsset i container og kørt ud og læsset af i marken - på samme sted vel at mærke, år efter år.

- Resten af jorden har hverken fået gødning eller kalk i over 40 år, så det var virkelig fra nul-punktet landbruget blev startet op fra, beretter Christian Wolf.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En hård start

Ikke nok med at bygninger var misvedligeholdt det samme gjorde sig gældende for markerne.

- De var ekstremt ujævne, da der ingen struktur var i markarbejdet, og der blev kørt på kryds og tværs, faktisk kunne høsten i 2012 ikke lade sig gøre med de seks mejetærskere med 20 fods skæreborde, som hørte til landbruget. De seks meter skæreborde kørte enten i jorden i den ene side, eller køre langt over afgrøden i den modsatte side - så ujævne var markerne.

Rapshøsten det første år gav 1,7 ton pr. hektar, hvilket må siges at være ekstrem skuffende på tung klæbrigt lerjord.

60 procent af jorden er drænet for 40 år siden, men der er intet vedligehold gjort i 40 år, og derfor stod 120 hektar mere eller mindre under vand og var udyrkbart.

- Det samme gjorde sig gældende det sted, hvor der var blevet læsset gylle af på marken mange år i træk, der blev jorden som én stor blød svamp, hvor ingen færdsel var muligt, fortæller Christian Wolf.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Udfordringer i marken

Michael Horsch gik ikke blot i gang med oprydning af bygningerne på AgroVation. Efter høsten 2012 tømte han det meste af maskinhuset og solgt ud af gamle traktorer og maskiner. Landbruget gik således fra 58 traktorer til otte, hvor af seks klarer markarbejdet i dag og fra 77 ansatte til knap 30 fordelt til markarbejde, lastbilchauffør samt ansatte i staldene.

Efter høsten 2012 blev der harvet syv måneder i træk, 24 timer i døgnet. Missionen var at få jævne marker, så med en syv meter Horsch Terrano FM, fire bullet harve, blev der harvet flere gange på samme marker i flere forskellige vinkler.

Herefter blev afgrøder sået med Horsch Focus tandsåmaskine med gødningsplacering, da jorden manglede rigtig mange næringsstoffer.

- Vi begyndte at få nogle pæne resultater hen over foråret og sommeren, men den 29. juli faldt der 80 millimeter regn på 20 minutter og med vindstød på 120 kilometer i timen.

- Dette betød, at majsen samt kornet lagde sig ned, og høsten 2013 blev en anelse besværligt, da jorden i august var meget blød og våd.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Her opdagede man den store effekt med bælter, og derfor har Michael Horsch bestemt, at alle maskiner fremover skal køre på bælter på AgroVation. Dog er marksprøjten undtaget for reglen.

Det reddede dog ikke hele høsten, da der i foråret 2014 stod 50 procent korn tilbage på markerne. Dette gjorde Michael Horsch bevist om, at faste kørespor var en nødvendighed.

Stor ombygning

Michael Horsch er den dag i dag godt i gang med opbygningen af AgroVation, og han har blandt andet bygget fire 2.000 liters gylletanke til de 600 køer, køresilo med plads til 15.000 ton foder, kornsiloer på i alt 12.000 ton korn samt 4.000 ton planlager til korn.

- Vi ønsker at have en kapacitet, der hedder 150 procent, så vi på den må kan sælge kornet, når prisen er rigtigt, og på den måde kan have kapacitet til næsten to høst i siloerne, påpeger Christian Wolf.

Læs, hvordan CTF og bælter skal sikre topudbytter på bedriften HER