Bæredygtigt Landbrug har rettet henvendelse til Folketingets Miljøudvalg på grund af lovgivningen omkring "utilsigtet ulovlig praksis efter Husdyrgodkendelsesloven".

Administrerende direktør Bjarne Nigaard fra Bæredygtigt Landbrug kalder reglerne for "et væsentligt problem for de danske husdyrproducenter", fordi der, siden Husdyrgodkendelsesloven trådte i kraft den 1. januar 2007, er indført en række anmeldelsesordninger i den hensigt fra politisk hold, at det skulle være muligt for husdyrproducenterne at anmelde mindre ændringer - skift i dyretype, etablering af gyllebeholdere, produktionstilpasning - frem for, at hele husdyrbruget skulle godkendes på ny efter loven.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forvirring

- Det er vores opfattelse, at anmeldelsesordningerne administreres, så alle husdyrbrug kan bruge ordningerne. Det er sådan set også i overensstemmelse med de politiske aftaler på området. Loven er dog indrettet på en måde, så det ikke er alle husdyrbrug, der juridisk set er omfattet af loven, oplyser Bæredygtigt Landbrug.

Årsagen til problemerne skal findes i, at Husdyrgodkendelsesloven og regler udstedt i medfør af loven først finder anvendelse fra det tidspunkt, hvor husdyrbruget skal revurderes.

- De større husdyrbrug - større end cirka 250 dyreenheder, der har en miljøgodkendelse efter Miljøbeskyttelsesloven, er imidlertid ikke omfattet af Husdyrgodkendelsesloven, og disse husdyrbrug er derfor afskåret fra at bruge anmeldelsesordningerne, fordi de er udstedt i en lov som disse husdyrbrug ikke er omfattet af, lyder forklaringen fra Bjarne Nigaard.

Ulovlig praksis

Han mener derfor, at der i årevis er administreret efter en ulovlig praksis:

- Det er endnu et udtryk for, at landbruget reguleres lemfældigt med unødigt kompliceret lovgivning. Konsekvensen er igen og igen, at landmanden ikke kan forudsige sin retsstilling og der opstår en væsentlig risiko for, at der skabes og opretholdes en ulovlig praksis. Der pågår i øjeblikket en implementering af den såkaldte "ny regulering", der følger op på Natur- og Landbrugskommissionens anbefalinger. Det er vores forventning, at den "ny regulering" munder ud i, at landbruget kan måle sine udledninger frem for, at godkendelser og kontrol sker på grundlag af de nuværende modelberegninger, skriver Bæredygtigt Landbrugs direktør.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Straks

Han konstaterer på baggrund af den ovennævnte sag, at der er "et lige så stort behov for at slanke og fokusere miljø- og landbrugsreguleringen":

- Vi opfordrer derfor til, at Miljøudvalget parallelt med "ny regulering", det vil sige "straks", tager initiativ til at nedsætte et udvalg, der skal arbejde med at slanke landbrugs og miljøretten markant. Dette udvalg bør bestå af uafhængige juridiske eksperter, et udvalg hvor der ikke er embedsfolk i, slutter Bjarne Nigaard og opfordrer til, at ændre Husdyrgodkendelseslovens ikrafttrædelses- og overgangsbestemmelser så den nuværende praksis lovliggøres.