Lely er klar med et nyt kontinuerligt ballepresningssystem kaldet Lely Welger CB Concept.

Konceptet blev lanceret i dag på testarealer ved Lely-fabrikken i Holland og samtidig i Ohio i USA.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der er tale om en variabel ballepresser, hvor det ikke er nødvendigt at stoppe eller sætte hastigheden ned under presningen uanset afgrøden.

Det nye ved konceptet er, at det binder en balle, mens det samtidig starter den næste.

Den konstante bevægelse gør driften mere effektiv og komfortabel, og der kan presses flere baller, da der ikke er ventetid ved binding og aflæsning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der er tale om en prototype, som først er klar til markedet om to-tre år.

Den er gul, men kun for at markere, at der er tale om en revolutionerende nyhed. Fremover bliver de Lely-røde, lover Lelys ledelse.

Det revolutionerende er en betydelig kapacitet, som Lely lover er 110 til 130 baller i timen med en bredde på på 1,2 meter og en diameter mellem 1,40 og 1,8 meter - den kan presse ballerne med en diameter fra en til to meter.

Lely fremhæver høj kompression. Presseren bliver ved at køre, og den presser en balle forrest samtidig med, at den færdige balle nettes bagest i maskinen og læsses af i fuld fart. Traktorens kraftbehov er 170 hestekræfter.

Den nye Lely Welger CB Concept er helt nyudviklet, men både pick-up og rotor på prototypen er standard udstyr, som kendes fra de eksisterende Lely-pressere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ved testkørsler har Lely holdt en gennemsnitsfart på op til 23 km i timen.

Det nye ballepresningskoncept er udviklet af Lely og virksomhedens amerikanske samarbejdspartner Vermeer. Samarbejdet mellem Lely og Vermeer går tilbage til 1980'erne.

Lely Welger stopper samtidig udviklingen af firkantballer, fordi koncernen mener, at rundballer har en stor fremtid. Men ledelsen understreger, at firkantballerne fortsat vil blive produceret og serviceret.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Udviklingen af den nye æpresser begyndte allerede i 2011, selvom både Lely og andre presser-producenter i mange år har ønsket at udvikle en presser, der kan presse kontinuerligt uden at sænke hastigheden.

Selvom den nye presser først er kommercielt klar om to-tre år, har Lely ret usædvanligt valgt allerede nu at gå ud med nyheden. Det skyldes dels, at selskabet føler sig overbevist om, at konkurrenterne ikke har mulighed for at kopiere konceptet, da det er omfattet af adskillige patenter.

Lely har også allerede kørt test med prototypen flere forskellige steder i verden i forskellige afgrøder lige fra våde til tørre, og konceptet fungerede ifølge virksomheden under alle forhold. Og ved at offentliggøre nyheden nu, mener virksomheden, at det bliver lettere at køre yderligere testkørsler i de kommende år, fordi det alligevel er umuligt at hemmeligholde, hvor maskinerne kører.

- Vi får mere frihed til at teste presseren offentligt, og samtidig inviterer vi til at følge udviklingen på www.continuousbaling.com, så den videre udvikling bliver meget gennemsigtig, siger virksomhedens topchef Alexander van der Lely.

Det helt store spørgsmål ved præsentationen var, hvordan Lely forestiller sig at kombinere den kontinuerlige presning med en wrapperenhed. Med den mulige fremkørselshastihed og presserens kapacitet er der ifølge Lely ingen kendte teknologier, der kan magte opgaven. Wrapperen vil derfor blive en flaskehals, og derfor forventer virksomheden at skulle udviklen en helt ny wrapper-enhed.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det står højt på dagsordenen hos os, og selv om vi endnu ikke har en løsning, så har vi visse idéer til, hvordan det kan løses, siger Alexander van der Lely.

Men han understrger, at lely i første omgang vil koncentrere sig om at perfektionere Lely Welger CB Concept-presseren, inden wrapper-problematikken løses.

Forventningen til den nye presser er, at den vil placere sig i segmentet mellem de traditionelle rundballepressere og storballepresseerne, og Lely har en forventning om, at når Lely Welger CB  komemr ud over konceptfasen, vil satdig flere markedssegmenter finde prersseren interessant.