Jeg har gennem de senere år oplevet en tendens til stigning i antallet af udbrud af klinisk rødsyge i de sobesætninger, jeg har rådgivningsaftale med. Følgeskader efter et klinisk udbrud af rødsyge kan have store omkostninger. Aborter hos avlsdyr med høj feber i forbindelse med sygdommen medfører tab af avlsfremgang og ringere resultater i effektivitetskontrollen. Hvis diegivende søer bliver syge af rødsyge, er der stor risiko for, at pattegrisene modtager bakterierne via soens mælk. Hvis grisene ikke behandles med antibiotika, kan de gennemgå en symptomfri infektion, der nogle måneder senere udmønter sig i kronisk uhelbredelig ledbetændelse.

Da Salfarm sidste år lancerede Erybac Uno Vet fik vi mulighed for fuld beskyttelse mod rødsyge (Erysipelotrix rhusiopathiae) med en one-shot vaccine. Den indeholder tre forskellige stammer af type 2 og én stamme af type 1. SPF har godkendt den som one-shot på lige fod med de andre two-shot vacciner til vaccination af salgspolte mod rødsyge

Artiklen fortsætter efter annoncen

Inden for det seneste år har jeg i fire af mine sobesætninger ændret vaccinationsprogrammet med henblik på at optimere immuniteten mod rødsyge.

I en nysaneret syv kilos besætning med 2500 søer, som havde modtaget søer op til anden læg fra en opformering i forbindelse med sanering af opformeringen, så vi ligeledes udbrud af knuderosen; denne gang dog i polteholdene. Igen var der regelret vaccineret med two-shot vaccine, men alligevel forsvandt problemerne umiddelbart efter, at alle avlsdyrene blev vaccineret med one-shot vaccinen.

Læs mere i det nyeste nummer af Hyo, der udkommer den 5. september.

Har du abonnement på bladet, kan artiklen desuden læses på www.hyo.dk - klik her.

Ikke-abonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til artiklen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der kan bestilles abonnement på www.hyo.dk eller på 7620 7970.