Abonnementsartikel

Lavtliggende landbrugsjord for 165 millioner kroner skal blive til 2.500 hektar ny natur.

Regeringen vil gennem en ny tilskudsordning have landmænd til at vende de lavtliggende landbrugsarealer ryggen, så arealerne i stedet kan blive til ny natur.

Regeringen har fra 2014-2017 i forbindelse med vækstforhandlingerne afsat 165 millioner kroner til det formål. Pengene skal gå til at lave aftaler med landmænd, der vil lade ploven stå og lade markerne på kulstofrige lavbundsarealer henligge som natur.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For 2015 kommer de 86 millioner kroner fra forslaget til finanslovet, mens EU står for resten af beløbet. Pengene skal give op til 2.500 hektar ny natur.

- Nu kan vi købe større landbrugsarealer op og omlægge dem permanent til natur, så de aldrig mere bliver sprøjtet eller drænet. Det vil gavne biodiversiteten i den danske natur, og det kan give sammenhæng mellem eksisterende naturområder. Samtidig er det et initiativ, der også indgår i Naturplan Danmark, som jeg lancerer inden for kort tid, siger miljøminister Kirsten Brosbøl (S).

Fødevareminister Dan Jørgensen (S) siger:

- Vi har landet en fornem grøn tilskudsordning, som er god for både klimaet og miljøet. Samtidigt venter der en økonomisk gulerod for de landmænd, der viser grønt sindelag og holder ploven fra magre og lavtliggende jorde. Derfor håber jeg, at rigtig mange landmænd får lyst til at gå frivillighedens grønne vej og være med i den nye ordning.