Tirsdag den 26. august udløb høringsfristen for vandplanerne. Landbrug & Fødevarer gør status, og der er ikke mange rosende ord.

Lars Hvidtfeldt, viceformand i Landbrug & Fødevarer, siger blandt andet, at vandplanerne er udarbejdet uden kendskab til konsekvenserne for samfundet, herunder landbrugserhvervet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Samtidig er det faglige grundlag usikkert eller direkte forkert. Det kan derfor ikke forsvares at påføre et erhverv som helhed - og tusindvis af landmænd i særdeleshed - store og ødelæggende byrder uden at vide, om de virker, og hvad de får af følgevirkninger.

Den netop afsluttede høring er den sjette siden planudkastene blev sendt i teknisk forhøring i 2010 og planerne bliver forsinket fem år, siger han videre.

- Processen har været både uskøn og lukket. Forløbet og de gradvise justeringer burde signalere for enhver, at der er noget grundlæggende galt. Lad os derfor få planerne udarbejdet med inddragelse af alle interessenter, siger Lars Hvidtfeldt, der foreslår at inddrage vandrådene noget mere.

Ifølge Landbrug & Fødevarer er der taget for mange vandløb med i planerne, mange er urealistisk målsat, og der mangler kendskab til de faktiske effekter af den foreslåede indsats.

Helt skidt er det dog ikke:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi noterer os, at der er sket en række ændringer i positiv retning, ikke mindst som følge af den politiske aftale om vækstplan for fødevarer fra april. Samlet set er det imidlertid fortsat vores klare vurdering, at der er så omfattende og helt fundamentale fejl og mangler i planerne, at de bør annulleres og i stedet indarbejdes i de næste planperioder.