Abonnementsartikel

Formanden for Kolding Herreds Landbrugsforening føler erhvervet truet af omlægningen af landbrugsmidlerne.

Thomas Hansen, formand for Kolding Herreds Landbrugsforening, mener, at regeringens beslutning om omlægning af landbrugsmidlerne er et knytnæveslag i ansigtet på et erhverv, der i forvejen har rigeligt at slås med.

Omlægningen betyder, at op til syv procent af den direkte landbrugsstøtte skal overføres til landdistriktsprogrammet. Konsekvensen for den gennemsnitlige landmand bliver, at han det første år vil få 14.000 kroner mindre i direkte støtte:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Værdien af den danske kornhøst er i år i forhold til sidste år cirka to milliarder kroner mindre på grund af lavere priser på verdensmarkedet. Det kan vi ikke gøre noget ved. Men at danske landmænd over fem år skal miste to milliarder kroner i landbrugsstøtte, samtidig med at man i mange andre lande hæver støtten til erhvervet for at sikre dets overlevelse, er ganske enkelt urimeligt. Denne politiske manøvre kommer til at koste dansk landbrug dyrt. Resultatet vil kunne ses ikke blot på bundlinjen hos landmanden, men også på beskæftigelsen i landbruget og dets følgeerhverv, siger Thomas Hansen i en pressemeddelelse.

- Den enkelte landmand kan godt få del i den del af støtten, der nu kanaliseres over i landdistriktsprogrammet. Men det vil kræve, at vi laver tiltag angående bedre miljø, bedre stalde osv. Mange landmænd har ganske enkelt ikke mulighed for at skaffe kapital til at bygge nye stalde med den nyeste teknologi og på den måde få fat i bare nogle af de penge, som regeringen nu har øremærket "landdistriktsmidler". Vi vil selvfølgelig gøre alt, hvad vi kan, for at dyr og miljø får det bedre - hvis blot vi kan leve af det. Sådan er virkeligheden. Men dækningsbidraget på køerne eller grisene bliver altså ikke bedre, blot fordi man med håndsrækning fra landdistriktsmidlerne sætter nye miljølysstofrør op i en gammel stald, siger han videre.