I mere end 120 år er der blevet foretaget forsøg med gødning på Askov Forsøgsstation - et af de ældste af sin slags i verden.

Her har Aarhus Universitet en helt unik forskningsfacilitet, hvor der kan laves langvarige gødningsforsøg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Stedet blev anlagt i 1894.

I forbindelse med markeringen af de 120 år er der blevet lavet en rapport. DCA - Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug har udgivet "Gødskning gennem 120 år - De langvarige gødningsforsøg ved Askov Forsøgsstation: 1894-2014".

Her kan man blandt andet læse en introduktion til forsøgene.

Professor Bent T. Christensen, som har skrevet rapporten med seniorforsker Ingrid K. Thomsen, begge fra Institut for Agroøkologi, har tidligere haft forsøgsstationen som daglig arbejdsplads. Han betegner forsøgene som helt unikke:

- De løbende registreringer i forsøgene, resultater fra en lang række specifikke projekter, de lange dataserier, og arkivet med jord- og planteprøver helt tilbage fra 1923 betyder, at forsøgene i dag udgør en unik forskningsplatform for studier inden for vidt forskellige fagområder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I dag fungerer forsøgene ofte som platform for internationalt samarbejde med grundvidenskabelig karakter, hvor resultater offentliggøres i internationale videnskabelige tidsskrifter.

Forsøgene anvendes også som ramme for forskning, der knytter sig til aktuelle problemstillinger i dansk og europæisk planteproduktion.

Forsøgenes betydning blev senest understreget, da det GUDP-støttede forskningsprojekt PlantePro havde henlagt en temadag om tidlig såning af vinterhvede til netop AU Askov. Se mere om PlantePro her.