Der er endnu ikke offentliggjort en ny vejledning, men Fødevareministeriet har afsat 145 millioner kroner til en miljøtilskudsordning, der skal skabe mere miljøvenlige stald både inden for svine- og kvægbrug.

- Vi afventer spændt offentliggørelsen af vejledningen fra NaturErhvervstyrelsen til en relativt kort ansøgningsperiode på godt en måned - fra den 1.august til den 3. september - så man skal være frisk ved havelågen, og der er ingen garanti for at få støtte, selvom ansøgningen er i orden, siger Martin Skovbo Hansen, Miljøkonsulenten om ordningen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Støtteordningen forventes at give et tilskud på 40 procent til ny teknik både til totale renoveringer i forbindelse med udvidelser i eksisterende stalde samt til nye stalde.

- Omkostningen skal være på mindst en halv million kroner, og man kan maksimalt opnå et tilskud, der er 10 gange så stort. Det vil sige, der kan ansøges om støtte til en investering på maksimalt 12,5 millioner kroner, siger Martin Skovbo Hansen.

Dokumentation

For at få del i et 40 procent tilskud til den ny teknik er der krav både til teknikken og til dokumentationen for udgiften. Det vil sige mindst 10 procent miljøeffekt og mindst 30 procent energibesparelse i forhold til en standard.

- Og har man allerede sin miljøgodkendelse godkendt af kommunen, kommer man højere op i prioriteringen.

Der skal indhentes tilbud på de enkelte dele fra to forskellige leverandører. Gøres det ikke, skal man kunne argumentere for, hvorfor man har valgt blot en enkelt leverandør.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Man må ikke have underskrevet aftalen med leverandøren, men huske at afvente tilsagnet om støtte fra NaturErhvervstyrelsen. Styrelsens målsætning er, at et kvitteringsbrev sendes til ansøgeren inden for syv dage. Formentlig er tankegangen, at man ikke vil yde støtte til nye stalde eller ny teknik, der ville være blevet igangsat uanset støtteordningen, siger Martin Skovbo Hansen, Miljøkonsulenten.

Tilbuddet skal være detaljeret og udspecificeret, fordi det er ansøger, der skal kunne dokumentere, hvilke delelementer der er tilskudsberettiget. Og detaljerne og udspecificeringen skal kunne genfindes på fakturaen.

- Men først når vejledningen kommer fra NaturErhvervstyrelsen, kender vi de helt præcise krav til ansøgningen.