Hvad sku' det være? En fuldfodervogn, javel. Men skal den være med vertikalblander, padleblander eller snegleblander? Hvilket foder skal den bruges til? Hvor stor skal den være? Og skal den også kunne komme rundt på snævre arealer?

Der er mange spørgsmål, der skal overvejes, hvis man står og skal investere i en ny fuldfoderblander, som der er adskillige af på det danske marked. Vi forsøger os her med et overblik over 14 af slagsen, nemlig fuldfodervogne i et interval på 20 til 30 kubikmeter, og der er taget udgangspunkt i den mest populære model fra hver producent.

Artiklen fortsætter efter annoncen

BvL

På femte generation driver van Lengerich familien BvL-virksomheden, som blev grundlagt i 1860 af Bernard van Lengerich. På fabrikken i Tyskland produceres udelukkende redskaber til mælkeproducenter i form af fuldfodervogne, multiskovle, blokskærere med mere.

BvL er kendt for at skræddersy fuldfodervogne til den enkelte kundes stald og behov. Der er ikke nogen samlebåndsproduktion, da vognene bygges efter kundeønsker. Programmets fuldfodervogne går fra 3,5 kubikmeter til 46 kubikmeter, og sortimentet indeholder et bredt udvalg af ekstraudstyr. Alle er forberedt til vægt/managementsystemet Dairy Feeder. Der er også løsninger til kompaktfoder.

Faresin

Faresin-programmet er bredt. De traktordrevne vertikal- og horisontalblandere produceres med én snegl fra 3,5 til 17 kubikmeter, med to fra 12 til 30 og med tre blandesnegle fra 30 til 46 kubikmeter. Alle blandere opbygges efter kundernes ønsker.

Alle blandere leveres med totrins reduktionsgear med mekanisk eller hydraulisk gearskift. De kan også leveres med en firetrins Powershift gearkasse, der automatisk skifter gear alt efter indholdet i blanderen. Der er aflæsning med aflæssebånd i front eller bagtil, sidelåger eller hjørnelåger i begge sider. Også vejesystemet indrettes til den enkelte kunde, eksempelvis med trådløst display i læssemaskinen.

Hi-Spec

Den irske vertikalblander leveres i størrelser fra 7 til 32 kubikmeter. Vognene tilpasses de forhold, som den enkelte bedrift byder. Blanderen er forberedt til blanding af kompaktfoder med speciel udformning af snegle og ekstra tætning for iblødsætning af fodermidler. Maskinerne er kendte for enkelhed og robusthed. Alle modeller kan leveres med valgfri placering af luger, halmstrøer, elevatorer og tværgående bånd.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Samme fabrik producerer Mix-Max, som i Danmark er bedst kendt under navnet Nolan. Nu importeres den originale vogn igen fra Irland og bygges i størrelser fra 10 til 30 kubikmeter. For dem, der ønsker foderet neddelt kraftigt, er Mix-Max padleblander et attraktivt valg. Med planetgear og én kraftig kæde som drivkraft er den kendt for lave vedligeholdelsesomkostninger og lang levetid.

JF

Kendt mærke præget af omtanke. Modellen VM 26-3 S er baseret på tre vertikale blandesnegle med en kapacitet på 26 kubikmeter. Fordelen ved tre snegle er, at der skabes to effektive procesområder i blandekarret, hvor knivene fra to snegle mødes.

Med 15 knive som standard og mulighed for op til 36 knive kan processen tilpasses den enkelte bedrifts behov - både for dem der ønsker en strukturrig blanding samt til bedrifter, der vil have kompakt fuldfoder.

Modellen tilbydes med en, to eller tre sideluger i hver side for aflæsning. Trådløst vejesystem er standard, og hoveddisplayet sidder på læsseren. VM 26-3 S leveres med 15 millimeter tykke sneglevindinger i en meget høj stålkvalitet, ligesom karsiderne også er af en ekstraordinært stærk type stål.

Keenan

Modellen Keenan MF380 følger samme blandeteknik, som samtlige Keenans vogne er kendt for. Fritfaldsblanderen er udstyret med hasper og har 28 knive i bunden. Hasperne løfter foderet, som blandes, idet det falder ned. Det er mere skånsomt for ensilagens fibre. Foderet bliver ikke presset sammen, og det bevarer strukturen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Teknikken giver mulighed for, at man også kan blande små portioner helt ned til 300-400 kg. Hvis man skal lave en goldkoblanding eller foder til kalvene, kan man også blande det i vognen. I bunden sidder en række knive, som gør, at blanderen kan håndtere store mængder stråmateriale som halm og lucerne.

En tilvalgsmulighed er styringssystemet iKeenan, som sender data trådløst via mobilnettet til vejeboksen på vognen. Med styringsprogrammet kan man sammensætte læsset og sikre, at hver eneste fodring bliver ens. Med iKeenan kan ens konsulent eller landboforening også lave foderplaner og trække data ud af blanderen fra en pc eller tablet.

Kuhn

Kuhn Euromix 2770 er en populær model, der som standard kommer med Kuhn KDW 340 vejecomputer, der kan hjælpe med at holde styr på foderbeholdningerne. Til vejecomputeren kan der tilkøbes ekstra display til montering i læssemaskinen. Vognen kan fås med op til fire udfodringsluger, hvortil der fås forskellige aflæssebånd i længder fra 0,8 meter til 2,2 meter. De sidemonterede låger giver et godt flow af foder under aflæsning.

Kravet til traktorens hydraulik er 30 l/min ved 180 bar, og ønskes der el-hydraulisk styring fås det som ekstraudstyr. Modellen har faste aksler, mens selvstyrende aksel fås som ekstra udstyr. Vognen fås også i en "Plus" udgave, hvor vognen leveres med integreret strømaskine.

Kverneland

Kverneland har siden 2006 distribueret fuldfodervogne fra den tyske leverandør Siloking, som er en førende producent af fodringsteknologi. På fabrikken i Tyskland produceres bugserede vogne fra tre til 45 kubikmeter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der er stor fokus på foderkvalitet og effektiv anvendelse af fodervogne for at spare tid og brændstof. Resultatet heraf er den nye generation af Siloking Kverneland Duo 1814, 2218 og 3022 fodervogne.

Det nye design med konisk blandekar og forholdet mellem højde/bredde på blandekar og snegl sikrer, at foderet får det bedste flow i blanderen. Herudover kan landmanden nemt følge, hvad der realiseres i henhold til den planlagte mængde og det totale foderforbrug.

Nolan

Nolan 24 er en danskproduceret blander, og produktionen har foregået i Danmark siden år 2000. Blanderen er en padelblander, og det unikke ved den er, at foderet bliver konstant bundvendt. Det giver en ensartet struktur, og det giver mulighed for at blande selv små portioner.

Da blanderen kun har én enkelt gearkasse, kræver blanderen mindre energi fra traktoren, da den er lettere at trække. Den er dermed også billigere i reservedele, når blanderen bliver slidt. Vægtfordelingen i blanderen er også ideel, da der ligger en meget stor del af vægten på akslen eller akslerne.

Peecon

Peecon Biga 28 Maxi Twin Eco fuldfoderblanderen er en tung og kraftig maskine med en hurtig og effektiv blandeproces. Blanderen har to snegle, som er 19 millimeter i godstykkelse. Sneglene har færre vendinger end normalen med 1,3 meter mellem hver vending. Dette betyder, at blanderen løfter foderet og den absolutte bevægelse sørger for en hurtig blanding. Der er fem års garanti på gearkasserne. Vejesystemet leveres fra Didi-tracker med trådløs controller, som kan placeres i læssemaskinen. Det er standard med to låger, men blanderen kan skræddersyes efter kundebehov.

Artiklen fortsætter efter annoncen

RHM

RHM Mixell 26 kommer fra Israel og er bygget til landmænd med ambitioner om komplet opblandet foder. Vognen er udstyret med Power Efficient Concept, som er en konstruktion med tanke på at minimere effektbehovet og sikre nem opstart. Det sker med en kombination af høje snegle og skrå sider på fire grader, hvilket sikrer en god blanding og minimerer effektforbruget. Forskellig stigning i sneglevindingerne giver hurtig opblanding og sikrer, at alle råvarer blandes i hele karrets højde. Desuden overlapper sneglene hinanden og sikrer blanding på langs af vognen.

To knivpositioner giver justeringsmulighed for mere eller mindre knivkontakt og dermed mere eller mindre snit i foderet. Vognen kan leveres med højstyrkestål og fem års fabriksgaranti på blandekar. Desuden er der dansk softwaresupport.

Storti Dunker

Her drejer det sig om en meget kraftig maskine, Storti Dunker TW 24, fra italienske Storti, som har produceret blandere siden 1956. Alle maskinerne har totrins gear, og planetgearet klarer hele 5.015 newtonmeter, hvilket er næsten det dobbelt af det normale. Maskinen egner sig til kompaktfoder, da sneglene arbejder helt ud til siden af blandekarret. Godstykkelsen på sneglevindigerne er 20 millimeter. Der er mulighed for at placere lugerne efter individuelle ønsker, ligesom maskinen kan udstyres med nyeste computerstyring med vægt og programmer til styring af foderrationer og styring af aflæsningspunkter.

Strautmann

Strautmann Vertimix 2401 er kendetegnet ved de brede sneglevindinger, også i toppen af sneglen. Det gør blanderen i stand til, også når den er fyldt op, at blande alle typer foder, også kompakt foder, uden at blandetiden øges væsentlig. Udformningen af karret gør, at fodermidlerne kommer hele vejen rundt og dermed kommer til at udgøre en ensartet blanding. Hos mange brugere, der har roer med i blandingen, er erfaringen, at blanderen er velegnet også til at findele roer. Alt i alt er det en stærk og alsidig blander for professionelle kvægbedrifter.

Trioliet

Trioliet-mærket er blevet et af de helt store mærker indenfor vertikalblandere ved en konstant udvikling og et fokus på optimal blanding af foderet til billigste pris.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den kraftige opbygning af vognens chassis, hvor Trioliet har vangerne svejset op i karrets bund, betyder, at bunden ikke belastes af vridningerne fra sneglene. Foderet blandes både horisontalt og vertikalt. Trioliets knive som er "vredet", så de altid kører vandret i karret, er med til at sikre en bedre snitning og udfodring med lav trækkraft. Trioliet har også udviklet en fuldautomatisk, vægtstyret gearkasse, hvor brugeren individuelt kan bestemme indenfor et tregears område, hvor hurtigt sneglene skal blande og snitte. Samtidig spares op til 50 procent brændstof.

USA Equipment

Trods navnet fremstilles vognene i Holland. Noget af det særlige er de specialdesignede snegle, som er 18 millimeter tykke med fem store knive og 16 små knive. Profilrør i toppen af blandekaret holder foderet nede i blandekarret under blanding af struktureret foder som halm med mere.

Vægtsystemet Moba er med ekstra display og kan placeres valgfrit, også med display i læssemaskinen. Der er meget stor variation af sneglehastighed, 12-38 omdrejninger på blandesneglene. Modellen har aflæsseslisker, som er hydraulisk betjente. Listen over ekstraudstyr er lang, og det er blandt andet muligt at få centralsmøring, arbejdslys, bakkamera, LS-hydraulik, kugletræk, almindelig boggie eller hydraulisk affjedring.