Flere medier bragte for nyligt en artikel om, at svinefarme i nabolaget mangedobler risikoen for at blive smittet med den resistente bakterie MRSA CC398 også kendt som svine-MRSA.

Baggrunden for artiklen var en sammenholdning af antallet af personer smittet med MRSA CC398 og det samlede antal svin og indbyggertal fordelt på landets kommuner.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Sammenholdningen viste, at flere personer var smittet med MRSA i kommuner med mange svin sammenlignet med i kommuner med få eller ingen svin.

Men det overrasker på ingen måde ledende embedslæge hos Sundhedsstyrelsen Henrik L. Hansen:

- I områder med mange svin vil der være flere mennesker, som har forbindelse til svinefarme end i områder med få svin, og derfor vil flere personer end andre steder blive udsatte for smitten, siger han til maskinbladet.dk.

Artiklen konkluderede også, at risikoen for at blive smittet med MRSA er 13 gange så stor, hvis man bor i en kommune med mange svin.

Men Henrik L. Hansen siger til maskinbladet.dk, at personer uden tilknytning til svinebedrifter kan tage det roligt, også selvom de bor i en kommune, hvor der er mange svin.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har ikke i øjeblikket nogen begrundet mistanke om, at der skulle være en stor spredning uden for de kredse, som har noget med svinelandbrug at gøre. Vi har altså ikke noget grundlag for at tro, at det udgør nogen særlig risiko at bo i områder, som har en høj koncentration af svin, hvis man altså ikke har relation til svinelandbrug.

Personer, der arbejder med svin, skal i forbindelse med hospitalsindlæggelse oplyse, at de har daglig kontakt med svin, så de kan podes.

Ifølge Henrik L. Hansen er der ingen grund til at personer, som bor i kommuner med mange svinefarme, også bliver podet.

- Vi vil følge udviklingen, men på nuværende tidspunkt er der ikke belæg for at ændre foranstaltningerne i forbindelse med hospitalsindlæggelse.