Abonnementsartikel

To økologer løb med sejren, da DM i hø 2014 blev afgjort på Landsskuet i Herning.

Mads Lystbæk fra Spjald og Peder Nielsen fra Lemvig løb med sejren, da DM i hø 2014 blev afgjort på Landsskuet i Herning.

Først havde dommere udvalgt fire finalister, og herefter fik køer og heste mulighed for med deres ædelyst at finde vinderen af DM i hø 2014.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Menneskedommerne udvalgte først fire finalister ud af de i alt 50 prøver med hø indsendt fra landmænd i hele landet. Dernæst var det op til de firbenede overdommere at kåre vinderne i de to kategorier ladetørret og marktørret.

Dyrene gik i begge kategorier målrettet efter én af hø-prøverne, så afgørelsen var klokkeklar.

Tre jersey køer blev præsenteret for det ladetørrede hø og kårede med deres ædelyst den økologiske landmand Peder Nielsen fra Lemvig som vinder.

Det marktørrende hø blev serveret for tre Schleswigske heste, som valgte økologen Mads Lystbæk fra Spjald. Det var andet år i træk, at han vandt.

- Jeg stiller vist op til næste år igen. Nu har jeg fået blod på tanden, sagde Mads Lystbæk efterfølgende.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vinderne fik henholdsvis en middag for to på Restaurant Lecoq og Restaurant L?estragon som præmie.

DM i hø sætter fokus på høets foderværdi, siger Thorkild Nissen, kvægbrugskonsulent i Økologisk Landsforening.

- Hø er i de seneste 50 år blev fortrængt som det primære grovfoder i landbruget, og det er en skam. For at lave græs til hø er den konserveringsmetode, der bevarer flest af græssets smags- og nærringsstoffer til gavn for dyrene. Samtidig er det et særligt håndværk at lave god hø, og derfor ønsker vi med Danmarksmesterskaberne i hø at sætte fokus på hø i moderne landbrug.