Hos I/S Gammelgaard nær Odder står et funklende nyt produktionsanlæg til 1.100 søer og dertilhørende smågrise. Alt er gennemtænkt og planlagt i mindste detalje.

- Vi har været i gang med planlægningen siden 2008-2009, fortæller Allan Gammelgaard

Artiklen fortsætter efter annoncen

Staldene blev taget i brug den 1. februar i år. Det var en hel ny besætning, som blev sat ind i staldene, så indtil nu er det kun gylte, der har været igennem anlægget, hvilket gør resultaterne lidt specielle og ikke helt sammenlignelige.

Allerede da Allan Gammelgaard sad på skolebænken, hvor han læste til agrarøkonom, begyndte han så småt at overveje, hvordan et barmarksprojekt skulle se ud. Han var hele tiden sikker på, at der skulle findes en løsning, hvor søerne gik løs i hele deres levetid.

- Det er ikke fordi, jeg går mere ind for dyrevelfærd end andre, men jeg ville bare bygge et fremtidssikret anlæg, som ikke blev forældet alt for hurtigt på grund af politiske krav, fastslår han.

På de cirka 700 faringer, der har været ind til nu, er det kun ganske få søer, som er blevet fikseret omkring faring. Allan Gammelgaard forventer, at fiksering vil blive brugt lidt mere, når der begynder at komme ældre søer til faring og ikke kun gylte. Men han forventer dog ikke, at det vil blive anvendt som en fast procedure.

- Man kan godt kalde det en form for en forsikring, at man har mulighed for at fiksere søerne ved faring, pointerer Thomas Holmgaard, som er salgschef ved Jyden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Siden februar, hvor stalden blevet taget i brug, har dødeligheden i farestalden vist, at stien fungerer. I den periode har der været en dødelighed i farestalden på 11,2 procent, hvilket primært skyldes problemer med diarré hos smågrisene. Ihjellagte er ikke et problem, som ses i et særlig stort omfang, og Allan Gammelgaard vurderer ikke, at antallet er større end i det gamle anlæg, som hans far tidligere har produceret grise i.

Det er helt sikkert, at Allan Gammelgaard ville bygge en stald helt magen til, hvis han skulle starte forfra.

- Jeg kan klart anbefale denne sti. Selvfølgelig er der småting, som godt kunne være anderledes, men det bliver opvejet af at stien, der som helhed fungerer godt, understreger han.

Læs mere om SWAP stien i det nyeste nummer af Hyo, der udkommer fredag den 4. juli.

Har du abonnement på bladet, kan artiklen desuden læses på www.hyo.dk - klik her.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ikke-abonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til artiklen.

Der kan bestilles abonnement på www.hyo.dk, eller på 7620 7970.