Er der to partier, der står sammen i dansk landbrugspolitik, er det øjensynligt Enhedslisten og De Radikale. Der er nemlig opstået indre splid i regeringsrækkerne, fordi De Radikale ønsker at bruge en større del af EU's landbrugsstøtte på økologiske landbrug, end Socialdemokratiet ønsker det.

Og nu puster Enhedslistens fødevareordfører Per Clausen til ilden:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er helt afgørende, at vi i fremtiden får omstillet vores fødevareproduktion, så den bliver miljømæssigt mere bæredygtig og sådan at der lægges langt mere vægt på en god dyrevelfærd. Derfor bør regeringen omlægge anvendelsen af EU-landbrugsstøtten, så den kan understøtte en sådan udvikling, siger Per Clausen.

Massiv satsning

Han mener, at der de kommende år bør "satses massivt på omstilling til økologi" i lighed med den plan for omstilling af svineproduktionen, som Enhedslisten har fremlagt:

- Landbrugsstøtten bør omlægges, så den kan understøtte denne udvikling. I stedet for at satse på en stor produktion af relativt billige produkter, bør vi satse langt mere på produkter af høj kvalitet, hvor forarbejdning sker lokalt og kan skabe nye arbejdspladser i hele Danmark - også i de områder, hvor udviklingen i dag går dårligt, siger Per Clausen.

Forudsætning

Han kalder det i øvrigt "problematisk", når LandboNords kvægrådgiver, Karsten Brødbæk, direkte slår fast, at de såkaldte handyppræmier "ikke vil holde 45.000 spædekalve herhjemme". Han tror heller ikke på, at man med ordningen kan forhindre aflivninger.

- Forudsætningen for vores opbakning til den øgede støtte var en klar tilkendegivelse fra branchen om, at de på den baggrund ville gøre en aktiv indsats for at stoppe eksporten af kalve til opfedning i Holland som sødmælkskalve eller aflivningen af disse. På baggrund af LandboNords udtalelser til Nordjyske, vil jeg nu bede om at få sagen genoptaget, siger Per Clausen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han tror ikke, der er nogen partier, der synes, at øget målrettet støtte til en kalveproduktion i sig selv er nogen god idé:

Samlet plan

- Vi accepterede det, fordi det var et led i en samlet plan for at stoppe eksporten af kalve til Holland, hvor produktionen af de såkaldte sødmælkskalve foregår på en måde, som giver store problemer for dyrevelfærden eller aflivningen af disse kalve, som vi heller ikke finder acceptabelt. Men hvis branchen nu ikke ønsker at løse dette problem i samarbejde med os, så er der jo ikke nogen grund til at give denne øgede støtte, og jeg vil derfor opfordre ministeren til nye forhandlinger, hvor vi kan drøfte den nye situation, slutter Per Clausen.