Det er svært at få løsdrift og mere dyrevelfærd til at harmonere med at være konkurrencedygtig og kunne producere på et højt niveau.

Løsdrift i farestalden er nemlig forbundet med øgede investeringer, og der er risiko for øget pattegrisedødelighed. Samtidigt har det ikke været muligt for producenterne at få en højere pris for grise, der er født i løsdrift. Konkurrencekraft er fortsat altafgørende for dansk svineproduktion, da hovedparten af det danske svinekød eksporteres til lande, der har begrænset fokus på dyrevelfærd.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fødevareministeriet har i 2014 prioriteret et indsatsområde på 50 millioner til etablering af farestier til løse søer. Det forventes, at der kan søges tilskud både til nyetablering og til ændring af eksisterende anlæg til farestier til løse søer og, at der kan opnås 40 procent støtte af det støtteberettigede grundlag.

For at sikre succes med løse søer i farestalden har den danske tilgang været at starte fra bunden.

Først og fremmest at identificere hvilke behov soen, pattegrisene og personalet har og dernæst undersøge, hvilket stidesign der opfylder alle disse behov.

I FF-stien (Fri Faring) kan en del af søerne producere på samme høje niveau, som søer i kassestier med meget lav pattegrisedødelighed. Der er dog stadig en del af kuldene ved de løse søer, hvor pattegrisedødeligheden er for høj.

VSP og Københavns Universitet er derfor sammen om at prøve at løse denne udfordring, og det samarbejde har resulteret i SWAP-stien.

Artiklen fortsætter efter annoncen

SWAP står for Sow Welfare And Piglet protection.

SWAP-stien er designet efter, at soen skal være løs det meste af tiden, men med mulighed for kortvarig brug af boks. Det er essentielt, at udgangspunktet er en løsdriftssti, hvori muligheden for brug af boks er indarbejdet og ikke en traditionel fareboks, der åbnes.

Læs mere om løsgående søer i farestalden i det nyeste nummer af Hyo, der udkommer fredag den 4. juli.

Har du abonnement på bladet, kan artiklen desuden læses på www.hyo.dk - klik her.

Ikke-abonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til artiklen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der kan bestilles abonnement på www.hyo.dk, eller på 7620 7970.