Det bliver en klods om benet.

Det har Jan Pedersen, indehaver af Vinderup Maskinforretning, altid sagt om det at købe en ny afdeling.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men for et par måneder siden kunne Maskinbladet fortælle, at Vinderup Maskinforretning havde købt Morsø Motorkompagni, som var gået konkurs.

- Jeg tror, det kom bag på alle i branchen. Jeg har altid sagt at det med at have en afdeling, det er fuldstændig tåbeligt, men det går bare så stærkt i dag, at hvis jeg bare sidder her i Vinderup og siger, jeg passer bare mit gebet her, så går der tre år, så bliver jeg løbet over ende, siger Jan Pedersen.

Fremad

Jan Pedersen startede sin karriere i 1980 inde i Nørregade, hvor han blev udlært som landbrugsmaskinmekaniker. Derefter kørte han nogle år som montør, indtil hans gamle lærermester i 1987 kom og sagde, at han ville have ham med i forretningen som halvpart.

Vinderup Maskinforretnings historie går tilbage til 30'erne, og sammen begyndte de to at bygge på den nuværende adresse på Nr Bjertvej - senere røg smedjedelen ud af navnet.

- Så ville skæbnen så, at kompagnonen blev dræbt ved et trafikuheld et år efter, siger Jan Pedersen, der siden 1988 har kørt forretningen alene.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han siger om det pludselig at blive alene:

- Det var på mange måder en udfordring, men når man er 24 år, så har man kun én ting i hovedet, og jeg var aldrig i tvivl om, at jeg skulle bare fremad. Min bogholder har været her siden 1978, og vi har en gammel værkfører, som har været her i 47 år. Der var altså nogle gode folk at læne sig opad, siger Jan Pedersen, der ifølge eget udsagn er "født og opvokset på en maskinstation".

Og fremad gik det.

- Dengang sagde jeg gerne, at weekender var i vejen. Så gik medarbejderne hjem, og det så jeg ingen grund til, der var jo massere at lave, så vi kunne lige så godt tage syv dage i ugen.

Jan Pedersen husker stadig første gang, han solgte en traktor.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det var gribende. Det var sådan, at jeg næsten ikke kunne holde ved kuglepennen. Selvom det at sælge nu er blevet dagligdag, så kan jeg stadig mærke, at jeg brænder for det, siger Jan Pedersen, der fortsat er meget involveret i salget og sælger de fleste mejetærksere.

Første solgte traktor var i øvrigt en Leyland.

Claas

I dag er der 44 medarbejdere fordelt på afdelingerne i Vinderup og i Nykøbing Mors.

Der er fire sælgere, syv på lager, to i bogholderiet, en fast chauffør og resten er værkstedsfolk, montører og lærlinge, som der er fem af. 15 servicebiler kører rundt i landet.

I Vinderup er der 10.000 kvadratmeter, hvilket ikke er nok, så der lejes plads i de kolde måneder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vinderup Maskinforretning har tidligere været Case-forhandler, men i 1994 fik forretningen forhandlingen på Claas-mejetærskere.

Da Claas så købte Renault-fabrikken, så skulle der træffes en beslutning. I 2006 røg Case på porten, og Vinderup Maskinforretning blev full line Claas-forhandler.

- Jeg har en klar filosofi om, at vi ikke vil arbejde med alt muligt, men vi vil arbejde med det, vi er gode til. Det gælder både salg, service og reservedele. Det skal vi kunne til fingerspidserne, og så skal vi sige nej til alt andet.

Claas er i dag hovedmærket.

- Vi har et stort Claas-område, som går til Herning, Skjern, Salling, Mors og Thy og helt op til Hanstholm, siger Jan Pedersen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har nok 200 mejetærskere til at køre på Mors, Thy og Salling.

Finanskrise

For at komme tættere på kunderne i det nordlige købte Jan Pedersen Morsø Motorkompagni.

- Vi bliver ikke presset af Claas, men jeg ved godt, at skal vi sidde på et stort område, så skal vi også være til stede der. Der er ikke nogle, som har prikket til mig, men jeg vil hellere selv sætte dagsordenen, inden det sker, siger han.

Faktisk var ideen om at åbne en afdeling på Mors ikke ny.

Tilbage i 2007 havde Jan Pedersen fundet en grund på Mors og skulle lige til at starte byggeriet, da han pludselig valgte at sige stop.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg ved ikke hvorfor, men jeg havde nok en fornemmelse af, at det ikke kunne blive ved med at køre i det tempo. Så jeg rykkede i nødbremsen og sagde, at nu så vi lige tiden an.

Det var en klog beslutning, for kort efter kom finanskrisen.

Jan Pedersen er glad for, at han i dag har fået en forretning på Mors.

- Jeg følte, vi kunne blive for sårbare, hvis vi ikke havde en base. Vi forventer ikke, vi får alle kunder med: 1 plus 1 giver nok ikke to, men måske giver det 1,75.