Abonnementsartikel

Henrik Mortensen, formand for Danske Svineproducenter, er utilfreds med fødevareminister Dan Jørgensens (S) sortsyn.

Torsdag lancerede fødevareminister Dan Jørgensen (S) en handleplan, der skal skabe bedre velfærd i den danske svineproduktion.

Op til lanceringen, ja nærmest fra første dag Dan Jørgensen blev fødevareminister, har han været kritisk over for den konventionelle svineproduktion.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge formand for Danske Svineproducenter Henrik Mortensen har ministeren været for kritisk.

I en kommentar skriver han, at Dan Jørgensen lider af sortsyn, som er ødelæggende og puster til folks fordomme.

- Det er jo det, du gør, når du gang på gang fremhæver kastration og halekupering uden bedøvelse samt 9 millioner døde pattegrise om året, men du skylder at fortælle, at mange flere grise måtte lade livet, hvis produktionen var økologisk og flyttede ud på friland. Og du skylder også at fortælle, at økologiske grise bliver kastreret på nøjagtigt samme måde som konventionelle grise. Det er rigtigt, at økologiske grise ikke bliver halekuperet, til gengæld har specialgrise mere end dobbelt så høj risiko for at få halebid, hvilket er langt værre, og det vil jeg bare ikke stå på mål for.

Landbrugets indsats

Handleplanen er indgået i forlængelse af den erklæring Landbrug & Fødevarer, Dyrenes Beskyttelse og detailhandlen underskrev på topmøde om bedre velfærd.

Den indeholder blandt andet tiltag, der skal stoppe kastration uden bedøvelse af smågrise.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Henrik Mortensen efterlyser en anerkendelse af, at landbruget har gjort meget for at tackle udfordringerne.

- Jeg ville med glæde holde op med at kastrere mine grise allerede i morgen, hvis det var muligt. Det er besværligt og koster penge. Og det er da ikke for sjov, at jeg halekuperer, ligesom jeg heller ikke slår de nyfødte pattegrise ihjel med vilje, når det nu er dem, jeg lever at producere. Hvorfor anerkender du ikke den indsats, vi i landbruget gør for at takle de her udfordringer i stedet for altid at kritisere og håne os?

Under lavmålet

Henrik Mortensen skriver videre:

- Det virker nærmest som om du anser landmændene for at være kyniske og mishandle dyrene med vilje. Det er simpelthen under lavmålet, hvis vi skal arbejde sammen om løsninger på fremtidens udfordringer. Jeg synes, det er en hån mod danske landmænd, som hver dag kæmper for at få økonomi og dyrevelfærd til at gå op i en højere enhed. Men det kan du jo tænke over, når du står nede ved køledisken og plej er din gode samvittighed.