Abonnementsartikel

Økologisk mælkeproducent har positive erfaringer med at fodre med ensilage med en højere tørstofprocent.

På Jarmestedgård i det nordjyske er der ikke én eneste ensilagestak. Alt ensilagen wrappes i store rundballer, som køerne i vinterperioden æder omkring to af om dagen.

- Generelt er det dyrere at få ensileret i baller, men til gengæld er der et meget lille spild, lyder det fra Thorkild Nissen, kvægbrugskonsulent, Økologisk Landsforening i den nyeste udgave af Bovi.

Artiklen fortsætter efter annoncen

På Jarmestergård var der i gennemsnit 332 FE i de tørre baller med en tørstofprocent på 68 og 283 FE i de "våde" baller med en tørstofprocent på 44. Omkostninger til presning og wrapning af hver sjette balle kunne således spares.

- Stabiliteten i balleensilage er høj, fordi en balle opfodres hurtigt. I en silo har man derimod åbent ind til rigtig mange FE, når man tager hul på en stak. Tør ensilage tager lettere varme end ensilage med 35 procent tørstof, så derfor må det indtil videre anbefales at forsegle tør ensilage med et lag ensilage - minimum en meter - med et lavere tørstofindhold. Alternativt kan man lave en smal markstak, som man hurtigt kommer frem i, fortæller Thorkild Nissen.

Læs mere om høsilage i den nyeste udgave af Bovi, der udkommer fredag den 20. juni.

Har du abonnement på bladet, kan artiklen læses på www.bovi.dk. Ikke-abonnementer kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til artiklen.

Der kan bestilles abonnement på www.bovi.dk eller 7620 7970.