Hos Erling Kjærs Maskinstation i det midtjyske er man i denne sæson gået i gang med den syvende sæson med faste kørespor på 14,4 meter i slætgræs-markerne.

- Omkring 75 procent af det samlet areal græs vi bjærger er udlagt i fastekørespor, hvilket svare til cirka 1.200 hektar græs i hvert slæt, fortæller Erling Kjær, indehaver af Erling Kjærs Maskinstation.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Maskinstationen samler al trafikken i de fastekørespor, og det betyder, at maskinstation skårlægger og river samt nedfælder gylle på 14,4 meter.

- Ensilering af græsset foregår med frakørselsvognen spændt efter finsnitteren, og det har krævet en specialfremstilling af finsnitteren, for at vi kan håndtere de store frakørselvogne, uden finsnitteren lider overlast, fortæller Erling Kjær.

Han fortæller, at frakørselsvognene på over 50 kubikmeter er valgt, så finsnitteren for så vidt muligt kan køre fra markens ene ende til den anden, uden at skal skifte vogn midtvejs.

- Det er klart, at det ikke altid kan lade sig gøre, men så vidt muligt skifter vi frakørselsvogne i forageret, fortæller Erling Kjær og påpeger, at det også skåner græsmarken endnu mere.

Ingen gylle i spor

Selv efter syv år med alt trafikken i faste kørespor, er det intet problem med opsamling af græsset.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi køre med meget store dæk på finsnitter med en bredde på 1050 millimeter, frakørselsvogne med 700 millimeter brede dæk, og gyllevogn på 900 millimeter brede dæk, og det betyder, at vi ikke har haft problemer, med at græsset er svært at samle op i køresporene, da vi undgår en nedsunket kørebane i selve køresporene sammenlignet med den øvrige mark, fortæller Erling Kjær.

Han fortæller, at maskinstationen er stoppet med at give gylle i køresporene, og udnytter i stedet gyllen bedre på resten af marken, hvor udbytterne er højere end i køresporene.

Erling Kjær fortæller, at de faste kørespor også giver en fordel i de sene efterårs-slæt hvor græsmarken er mere våd.

- Vi kan altid køre på de faste spor, og de sikre, at vi får bjærget græsset fra marken - selv i et vådt efterår.