2013 var et rigtig godt år for den økologiske bedrift, Vingtoft ved Vorgodå nær Vildbjerg. Så godt at mælkeproducent Per Vestergaard opnåede titlen som årets topscorer i Heden&Fjordens kåring af de økologiske bedrifter, som de benchmarker i KvægNøglen. Desuden blev han kåret som årets højdespringer - det vil sige den mælkeproducent, som har rykket sig mest i årets løb økonomisk set.

Dækningsbidraget for Vingtoft lød på 17.203 kroner pr. ko og 1,70 kroner pr. kg EKM leveret. Nummer to på listen lå med et dækningsbidrag på 15.518 kroner pr. ko. Den bedste bedrift inden for konventionelle producenter præsterede et dækningsbidrag på 18.864 kroner pr. ko, nummer to lå på 18.327 kroner pr. ko, mens nummer tre lå på 15.917 kroner pr. ko - altså væsentligt under Vingtofts resultat.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi havde ikke opnået de resultater uden at være med i KvægNøglen, siger Per Vestergaard.

Han peger dog på, at det opnåede resultat i KvægNøglen ikke kan sammenholdes med bundlinjen på regnskabet, da der ikke helt tages udgangspunkt i de samme tal.

KvægNøglen skal ifølge Karsten Jensen, som er kvægrådgiver på bedriften, ses som et produktionsregnskab, der er valid til benchmarking i kostalden, hvor man sammenholder sine resultater med andre bedrifters.

- Det handler om at få tal på det, man går og laver. Små tal bliver til store tal, siger Per Vestergaard.

Og med KvægNøglen får han og medarbejderne baggrundstal, så de kan se, hvor tingene eventuelt kan gøres endnu bedre.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For det er noget, som der konstant er i fokus.

- Målet har hele tiden været, at det skal give penge, og at vi skal ligge i den bedste tredjedel, fortæller Per Vestergaard.

Og indsatsen lønner sig. I løbet af 2013 præsterede Vingtoft således at hæve ydelsen med 512 kg mælk pr. ko.

Læs mere om Vingtoft i den nyeste udgave af Bovi, der udkommer fredag den 20. juni.

Har du abonnement på bladet, kan artiklen læses på www.bovi.dk. Ikke-abonnementer kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til artiklen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der kan bestilles abonnement på www.bovi.dk eller 7620 7970.