GMO er reelt antibiotika-rester. Det fik chefredaktør for Politiken Bo Lidegaard sagt i forbindelse med en debat, som handlede om, hvordan medier behandler den danske svineproduktion.

Det var Landbrug & Fødevarer, der stod bag arrangementet "Hvorfor må man ikke sige noget pænt om svin?" på Folkemødet 2014 på Bornholm.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Her fik de fire debattører som udover Bo Lidegaard talte manuskriptforfatter Adam Price, nyhedsdirektør Ulrik Haagerup fra DR og erhvervskommentator på TV 2 Finans Ole Krohn hver et par minutter til at fremføre deres synspunkt.

Og det var her chefredaktøren for en af landets største aviser kom med sit syn på GMO-foder.

Han sagde, at det var vigtigt, at danske medier herunder Politiken stillede kritiske spørgsmål til svineproduktionen:

- Er de svin, vi spiser, gode nok? Er der for mange medicinrester i dem? Bliver de fodret med GMO, som reelt også er antibiotika-rester? Er der den disciplin ud i landbruget, som gør, at vi som forbrugere kan være stensikre på, at vi får den bedste kvalitet? sagde han.

Senere i debatten sagde han om Politikens journalistik:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Nu er vi jo ikke sat i verden for at anprise folk, der producerer halvdårlige produkter så billigt som muligt. Vi er sat i verden for at stille de kritiske spørgsmål også til de store erhverv, og vi bilder os ind, at det er sådan store erhverv bliver stærkere. Det er helt ok, at man gerne vil spise en hormon-loaded kotellet, men vi vil gerne oplyse kritisk om, hvad betyder det rent faktisk, at der bliver brugt antibiotika i den danske svineproduktion.

Hvor kom det fra?

Formand for Landbrug & Fødevarer Martin Merrild var efterfølgende fuldstændig uforstående over for udmeldingen fra Bo Lidegaard.

- Hvis man som medie vil give et retvisende billede af situationen, så bør man fortælle, at vi i virkeligheden er syvmile-skridt foran de andre i vores måde f.eks. at håndtere vores antibiotika på, lød det fra Martin Merrild.

Spørgsmål: Hvad synes du om, at chefredaktøren for en af landets største aviser snakker om hormon-kotelletter?

- Jeg bliver så skuffet. Vi har en chefredaktør og en avis, som ellers besmykker sig af at være en avis, som befinder sig på en meget højt intellektuelt niveau. Så kan jeg slet ikke forstå, at man ikke har mere styr på sine fakta. Bo Lidegaard fik også lavet en sammenstilling mellem GMO og bakterielogi. Hvor kom det lige fra?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Landbrug & Fødevarer var torsdag vært for en debat om GMO, hvor blandt andre Mads Flarup Christensen, generealsekretær i Greenpeace, deltog.

Direkte adspurgt kunne han ikke nævne konkrete eksempler på personer, som var blevet syge af at spise fødevarer produceret med GMO-afgrøder.

Omkring 90 procent af alle danske landbrugsdyr spiser foder, der indeholder GMO.