Abonnementsartikel

Maskincenter Sjælland har leveret Danmarks mindste ambulance, en John Deere Gator, der blandt andet skal gøre tjeneste på Roskilde Festival.

Det blev en John Deere, da Region Sjælland skulle vælge ny ambulance til flåden af redningskøretøjer. Køretøjet er en Gator XUV 855 D, som skal sikre, at reddere kommer hurtigere frem til tilskadekomne under eksempelvis Roskilde Festival.

- På Roskilde Festival bruger vi den selv, men resten af året kan samaritter låne den til større arrangementer som eksempelvis Vig Festival, Kalundborg Rocker eller et mountainbikeløb i skoven, fortæller Benny Jørgensen, præhospital direktør hos Region Sjælland.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Redningsmandskabet har tidligere kørt rundt på traditionelle ATV-maskiner, men ifølge paramediciner René Arne Hansen, er den nye mini-ambulance noget ganske andet.

- Det er nærmest en lille akutbil. Den er udstyret med en skinne, som passer til en båre, så vi kan transportere en patient, og vi har det samme udstyr med i form af blandt andet hjertestarter og en taske med medicin, forklarer han.

- Vi skal dog ikke køre de tilskadekomne hele vejen til hospitalet, men blot transportere dem ud fra et svært tilgængeligt område til en ambulance, som står klar til at overtage, siger paramedicineren, der har store forventninger til det nye, terrængående køretøj, som også er mere sikker for redderne at køre i på eksempelvis Roskilde Festival.

Vigtig opgave

- Når de festglade mennesker bliver berusede, kan de godt finde på at hoppe op på ATV'erne eller spænde tøjsnore henover vejene, selv om vi kører med udrykning. Med dette køretøj sidder redderne bedre beskyttet i en lukket kabine, forklarer han.

Og der skal noget til, før den nye mini-ambulance giver op. En John Deere XUV 855 D er udstyret med en tre-cylindret dieselmotor med 21 hestekræfter, to fremadgående gear og ét bak, uafhængig affjedring, fire grove offroad-dæk samt firehjulstræk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dertil kommer servostyring, lys, lygter, sikkerhedsseler og andet udstyr, som gør det muligt at indregistrere den brug på offentlig vej, hvilket Region Sjælland har gjort brug af.

- Det er helt klart en blåstempling af vores produkt, at en kunde som Region Sjælland vælger en John Deere Gator til så vigtig en opgave, lyder det fra direktør hos Maskincenter Sjælland, Hans Erik Karlshøj.