Abonnementsartikel

En god frøtærskning starter, før mejetærskeren kommer i marken.

Tærskning af frø kan være en udfordring i sig selv. Men før vi kører mejetærskeren i marken, er der en række beslutninger, som skal træffes - skal afgrøden høstes direkte eller skal den skårlægges først? Hvilket udstyr skal den skårlægges med og skal vi bruge det almindelige skærebord eller et pickupbord? Valg af udstyr er en ting, andre væsentlige faktorer er, hvornår udføres de forskellige opgaver, samt, hvad skal vi være opmærksom på ved selve tærskningen og efterfølgende på lageret.

Avlschef Birthe Kjærsgaard og frøavlskonsulent Bo Nymand fra DLF-Trifolium vil i det næste nummer af Agro, som udkommer fredag den 13. maj give deres bud på ovenstående spørgsmål.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Når tidspunktet for skårlægning skal vælges kan både vandprocenten og vejrudsigten spille ind.

- Med en vandprocent på 45 kan man godt skårlægge, for større udbytte kan man vente til 38 - 40 procent, hvis der ikke er udsigt til dårligt vejr, fortæller Birthe Kjærsgaard.

Men både Birthe Kjærsgaard og Bo Nymand påpeger dog, at ved en vandprocent på 45 procent eller deromkring og med udsigt til godt vejr, så bør man tage stikket hjem i spildsomme afgrøder.

- Det er småting i forhold til, hvad du kan risikere at miste, udtaler de.

Birthe Kjærsgaard og Bo Nymand vil gerne opfordre landmændene til selv at holde mere øje med og følge vandprocenten. De kan benytte "ovnmetoden" til at fastslå vandprocenten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Få input omkring tre metoder til skårlægning og vigtigheden af et godt skår. Læs mere om pickupbordet og få gode råd til tærskning af frø alt sammen i det nye nummer af Agro.

Har du abonnement på bladet, kan artiklen desuden allerede nu læses ved at klikke her.

Brugernavnet er dit abonnementsnummer, og adgangskoden er dit postnummer.

Ikkeabonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til den.

Der kan bestilles abonnement på www.agrologisk.dk eller telefon 76 20 79 70.