Abonnementsartikel

Pöttinger viser en GPS styret Novacat V10 frem på Græsland med tre forskellige efterbehandlinger af det skårlagte græs.

Østrigske Pöttinger er repræsenteret på Græsland 14 med en 10 meter bred butterfly skårlægger. Novacat V10 er navnet, og skårlæggeren er udstyret med tre forskellige efterbehandlinger af det skårlagte græs.

- Dels kører skårlæggeren uden crimper på én af sidefløjene, frontskårlæggeren kører med en valse crimper, og den sidste sidefløj kører med en finger-crimper, fortæller Anders Hansen, salgschef for Pöttinger i Danmark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der er en del fokus på crimping, og derfor glæder jeg mig til at vise mulighederne frem i Pöttingers systemer, forklarer Anders Hansen, som mærker en stigende interesse for området.

- Der er mange aspekter i de forskellige crimpertyper, for vil man investere pengene i en hurtigere forvejning? Det afhænger ofte meget af vejrforholdene og temperament, for det er klart, at en hurtigt tørring koster mere i en bedre crimper, slår Anders Hansen fast.

Valser i kløver

Anders Hansen fremhæver valsecrimperen i kløvergræsset.

- Den er mere skånsom og river ikke nær så mange blade af. Derfor foreslår jeg altid denne crimper i kløver og lucer.

Butterfly skårlæggersættet er også udstyret med en finger crimper som langt de fleste kender til i Danmark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Her rives afgrøden mere fra hinanden, og tørreprocessen kan derfor være hurtigere.

Desuden kører skårlæggeren også med én sektion uden crimper:

- Det er naturligvis klart den billigste løsning, og da der er færre dele som løber rundt, så er vedligeholdsomkostningerne også lavere her.

Snakker autostyring

Da skårlæggeren på Græsland 14 fra Pöttinger er ISO-BUS styret, kan skårlæggeren snakke sammen med traktoren og dermed GPS styringen.

Dette betyder, at skårlæggeren kan få impulser fra styrevinkelsensorene på traktorens foraksel og dermed selv forskyde skårlæggeren sidevejes, således kurvekørsel er muligt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Når redskab kan snakke ISO-BUS sprog kan informationerne flyde frit mellem redskab og traktor, og Pöttinger kommer i fremtiden til at benytte disse principper mere og mere. Der har eksempelvis allerede været præsenteret systemer til at kontrollere traktorens fart ved kørsel med snittervogn ud fra belastningen- bestemt af snittervognen. Et andet eksempel er skår-scanner, hvor en scanner fastlægger skårene og styrer traktoren derefter, påpeger Andersen Hansen.

Pöttinger viser desuden både river, vender og snittervogne frem til Græsland 14.