Hos et stigende antal mælkeproducenter er der igen roer på menuen, når vinterens foderplaner optimeres. Derfor er der fornyet fokus på, hvordan roerne opbevares, håndteres og sluttelig findeles, så de kan indgå i et homogent fuldfoder til køerne.

Hi-Spec Danmark er en forholdsvis ny aktør i markedet for fuldfoderblandere, og lige side etableringen af virksomheden har indehaver Erik Dahl arbejdet på at udvikle en roeskovl, som kan rense og snitte roer.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Udviklingen er sket i et samarbejde med Lem Maskinværksted A/S, og skovlen er færdigtestet hos mælkeproducent Richard Sørensen i Vendsyssel.

Snittes i skiver

Easy Beets er navnet på den nye roeskovl, som rummer 2,3 kubikmeter eller godt et ton roer. En rotor i bunden af skovlen sørger for, at eventuel jord renses fra, før en snegl fører roerne frem til skæreren, som snitter roerne i tynde skiver. Ifølge den nordjyske mælkeproducent, som har testet maskinen, tager det godt tre minutter at skære et ton roer.

Er der sten i roerne, bliver de liggende i et rum imellem sneglen og skæreren. Når føreren af traktoren hører, at der er en sten i skæreren, åbnes en låge ind til rummet, og stenen falder ud. Det sker hydraulisk, og uden at føreren forlader førerkabinen.

Glad for roer

På gården Sillebæk ved Dybvad har Richard Sørensen 300 jerseykøer, og her er både han og køerne glade for roer.

- Efter et slip på ti år startede vi igen med roer for fem år siden. Roerne giver et sikkert og højt udbytte, og i en ration med græs- og majsensilage giver roerne mulighed for at få jerseykøerne til at æde 12,5 foderenheder i hjemmeavlet grovfoder, forklarer Richard Sørensen, der har forsøgt sig med at findele roerne direkte i fuldfoderblanderen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi renser roerne i et pariserhjul, når de køres hjem fra kulen, og før vi kom med i udviklingen af Easy Beets, kom vi dem direkte i fuldfoderblanderen. Men uanset hvor lang tid blanderen kørte, så var der stadig store stykker af roer i blandingen. Det resulterede i at køerne stod i kø, og ventede på at kunne sortere roerne fra, når rationen blev udfodret, siger Richard Sørensen.

Ensartet foder

Med Easy Beets snittes roerne direkte ned i den stationære blander, og den frasorterede jord falder ned i bunken ved siden af blanderen. Når roeflagerne blandes med de øvrige fodermidler, knækker de i mindre stykker, og det gør det stort set umuligt for køerne at sortere i foderet.

- Siden vi er begyndt at snitte roerne, er der blevet ro i stalden, og køerne står ikke længere i kø for at sortere i foderet. Det sikrer, at alle køer får en ensartet foderration, og at vi ikke har problemer med køer, der æder for mange roer, forklarer Richard Sørensen, der er overrasket over, hvor meget jord roeskovlen sorterer fra.

- Efter at have renset roerne ved kulen anså vi dem for rene, men det viser bunken af jord ved siden af blanderen, at de ikke var. Jord er bestemt ikke sundt for køerne, og derfor er jeg rigtig glad for at kunne sortere det fra, siger den nordjyske mælkeproducent.

Erfaring med redskaber

Lem Maskinværksted A/S, som har været med til at udvikle og producerer Easy Beets, har mere ned 20 års erfaring i udvikling og produktion af redskaber.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi leverer redskaber til en lang række producenter af læssemaskiner, og specielt fra produktionen af redskaber til pelsdyravlere har vi stor erfaring i at producerer redskaber, hvor der er hydraulisk drift af flere funktioner, siger direktør og medindehaver Kim Hounsgaard.

- Easy Beets kræver cirka 70 liter olie/minut. Normalt yder udtaget ude på frontlæsseren kun omkring 35 liter/minut, og derfor skal der etableres en slangeforbindelse direkte til et hydraulikudtag. Knivene i snitteren er fremstillet af specialhærdet stål, og skæret foran på skovlen er af Hardox stål, forklarer Ingolf Vanting, produktudvikler og medindehaver af Lem Maskinværksted A/S.

Hi-Spec Danmark udstiller den nye skovl på flere dyrskuer i det jyske.