Brøns Maskinforretning blev etableret den 1. april 1974 af Anna og Jeppe Hamann. De overtog den eksisterende smedje i Brøns, hvor Jeppe Hamann havde stået i lære og var uddannet i 1966. Det var en traditionel landsbysmedje med lidt maskinforretning, og det gik fint med forretningen de første par år. Udviklingen ville dog, at Jeppe på et tidspunkt syntes, at der var blevet for mange lokale smedevirksomheder.

- Vi fornemmede, at smedeforretningn blev for usikker for os, da den lokale konkurrence blev meget hård med de mange nye smedjer som dukkede op rundt omkring. Derfor var vi på udkig efter nye muligheder, og dette blev starten på importen af maskiner. Vi begyndte i 1978, at importere Schlüter-traktorer fra den tyske fabrik, fortæller Jeppe Hamman.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi havde hørt, det var traktorernes Rolls Royce, og derfor blev det den, tilføjer han.

Jeppe Hamann fortæller, at det dengang var Schlüter-fabrikken, der havde den største traktor med firehjulsstyring og 500 hestekræfter.

Gennem årene har Brøns Maskinforretning forhandlet både Fendt-traktorer og lemken plove. I dag er forretningen udelukkende blevet import- og engrosvirksomhed.

Amazone

Importen af de nuværende maskiner blev grundlagt i kraft af den kontakt, som blev skabt under arbejdet med traktorimporten.

- Vi forsøgte at sælge traktorerne til de lidt større landbrug og godser, og vi deltog i mange demonstrationer, hvor vi igen og igen hørte, at de manglede ordentlige redskaber til at etablere en god hvedemark. Det fik os til at undersøge markedet, og valget faldt på Amazone, som vi begyndte at importere i 1982, fortæller Jeppe Hamann.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det pudsige er, at den daværende eksportchef hos Amazone sagde, at vi skulle lade være med at importere deres redskaber, for de havde lavet en markedsundersøgelse i Danmark, der viste, at forhandlerne ikke ville have så meget som en skrue foræret af Amazone.

- Det var jo helt forkert, men Amazone havde troet, at de skulle ind på markedet med deres lette maskiner og konkurrere direkte med denne type, som dengang var udbredte i Danmark, siger Jeppe Hamann.

Kraftige maskiner

Men det var de kraftige maskiner, der var brug for, og Brøns Maskinforretning fik derfor ret hurtigt succes med importen.

- Da vi fik den første maskine ud at køre, kom flere godser til demonstrationerne og så den arbejde, og så er det ellers gået fornuftigt siden, siger Jeppe Hamann med et smil, der afslører, at det absolut ikke er en overdrivelse.

Også have-park

Med udgangspunkt i Brøns i det vestlige Sønderjylland, var der langt til Sjælland og øerne, som derfor blev varetaget af en kollega i mange år, men i dag er Brøns Maskinforretning eneimportør af hele Amazone-programmet - inklusive have-park-maskinerne, som kom til i Brøns for to år siden. Dette er et segment, der nu satses målrettet på, blandt andet med ansættelse af en medarbejder, som udelukkende skal fokusere på dette område.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sprøjter

Brøns Maskinforretning havde siden 1987 haft en betydelig import af plove. De første 10 år var det Lemken.

- Men i 1997 opsagde Lemken samarbejdet. På det tidspunkt solgte vi næsten 100 Lemken-plove om året, fortæller Jeppe Hamann.

Opsigelsen gav dog nye muligheder i Brøns.

- Da vi mistede Lemken, fik vi mere tid til at gøre noget ud af Amazone, og det var på et tidspunkt, hvor sprøjtemarkedet var lidt uorganiseret, og derfor efterspurgte mange forhandlere direkte, at vi også kunne levere Amazones sprøjter, fortæller Jeppe Hamann.

I dag kører der mange Amazone sprøjter rundt omkring i det danske landskab, og dette forpligter selvfølgelig.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har nu oprettet vores eget kursusforløb i Aars på Amazone-sprøjter, og der er gennemsnitlig 80-90 kursister deroppe og lære om sprøjterne i året, fortæller Jeppe Hamann. Samtidig er vi jo kontant opmærksomme på udviklingen og behovet i markedet, og vi gør alt, hvad der står i vores magt for at vores kunder har en super god oplevelse, hver gang de køber en ny maskine fra os, siger de.

Fra lille til stor

Da Brøns Maskinforretning begyndte med import, var virksomheden ikke ret stor - heller ikke i Amazones øjne.

- Men i dag ved vi, at vi er en vigtig samarbejdspartner for Amazone. Inden det begyndte at gå stærkt på de østeuropæiske markeder, var vi på et tidspunkt Amazones tredjestørste importør i Europa. Vi voksede os endda, i en kort periode, større end den engelske importør, fortæller Jeppe Hamann.

Familievirksomhed

Brøns Maskinforretning er et rigtigt familieforetagende, hvor Jeppe Hamann (68) stadig er fuldt aktiv, og han har tænkt sig at blive ved så længe, han synes, det er sjovt. Det samme gælder Anna Hamann.

Siden 2008 har sønnen Dan været medejer af virksomheden sammen med sin hustru Zaza Hamann. Sammen har de også et landbrug, med en mindre besætning af Angus.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det kræver lidt at være to generationer sammen og samtidig være i familie med hinanden, erkender de. Men samtidig ser de ud til at have svært ved at forestille sig en anderledes tilværelse.

Alle fire har hver sit ansvarsområder i virksomheden og supplerer hinanden godt.

Placering ligger fast

I alt er der 23 beskæftigede i virksomheden, som også har stor betydning for familien. Medarbejderne er så vigtige, så de blev taget med på råd, da der på et tidspunkt var overvejelser om at flytte til en mere central placering.

- Mange sagde, at de gerne ville pendle, men efter et par dage kom de fleste og sagde, at det ville de alligevel være kede af. Og så besluttede vi, at Brøns Maskinforretning skal forblive i Brøns, siger de alle fire samstemmende.

Men placeringen langt ude i det vestlige Sønderjylland er på mange måder en udfordring, for med den placering er der er langt til de fleste af kunderne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forhold til kunderne

I de første år med import af maskiner var det typisk Jeppe Hamann selv, der kørte ud til kunderne og afleverede maskinerne og tilpassede kraftoverføringen og hjalp med indstillinger og eventuelt kørte de første omgange i marken. Det gav personlige relationer.

- Jeppe ville elske, hvis han stadig selv kunne køre ud med maskinerne, siger Dan Hamann.

Men det er ikke længere muligt med den størrelse, forretningen har fået, og derfor har Brøns Maskinforretning i stedet valgt at invitere kunder til Brøns og beværte dem og vise dem rundt i virksomheden. På den måde har der alene de seneste syv-otte måneder været 600-700 forbi og se maskinerne og sparke dæk.

- Det skaber også relationer og er noget, vi sætter pris på, fordi det giver os mulighed for at høre og mærke, hvad kunderne tænker og føler, siger Dan Hamann.

Krone

I 2005 overtog Brøns importen af maskiner og redskaber fra Krone, som er en af Tysklands største producenter af græsredskaber. Sortimentet består af blandt andet river, pressere, skårlæggere, vogne og finsnittere. Krone-importen ligger i selskabet Brøns Maskinimport.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Gregoire Besson

Brøns Maskinforretning har i øvrigt atter fået godt fat i markedet for kraftige plove.

I 2009 begyndte forretningen at importere Gregoire Besson-plove.

Og tiden har været med Gregoire Besson, for i dag kan traktorerne magte de kraftige plove.

- Hvis de moderne, stærke traktorer spændes for en almindelig plov, kan de rykke ploven skæv, siger Dan Hamann.

Sikkerhed og service

Brøns Maskinforretning har flere medarbejdere, som udelukkende hjælper forhandlere og slutbrugere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og det sætter folk selvfølgelig pris på, oplever familien Hamann.

- Vores kvalitetsmærke er at overholde levering og have alle reservedele og uddanne folk, der kan hjælpe, siger Dan Hamann.

Derfor piner det også meget, at en enkelt maskine er blevet forsinket i dette forår.

Men lige så meget glæder det, når de hører om konsulenter, som siger til landmændene, at de roligt kan købe maskiner fra Brøns, fordi de har reservedelene og om nødvendigt står op om natten for at hjælpe.

- Derfor er det også vigtigt med de rigtige folk. Vi har dygtige medarbejdere, der er loyale og brænder for det, de yder en kæmpe indsats i dagligdagen, siger familien Hamann samstemmende.