Abonnementsartikel

Reglerne om medicinering i USA bliver strammere, hvilket medvirker til, at flere får øjnene op for fermentering.

Firmaet Fermentationexperts i USA er startet i 2009 med beliggenhed i byen Sioux Falls i staten South Dakota.

Firmaet er en del af det danske firma Fermentationexperts, som er bygget op omkring ideen om at få mælkesyrebakterier til at styre biologien i vådfodringsanlægget gennem fermentering af vådfoderet. En bedre foderudnyttelse, en bedre sundhed og et lavere medicinforbrug i besætningen hører til fordelene ved denne proces.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Firmaet her i USA beskæftiger hovedsageligt med fodring af svin med fermenterede biprodukter, som kommer fra det spild, som stammer fra produktionen af fødevarer.

Senere har firmaet i Danmark udviklet proteinfoderet EP 100 og EP 120, som er fermenteret raps, hvor bitterstofferne i rapsen er fjernet, hvilket gør det muligt at anvende i svinefoder. Ep 100 og EP 120 kan anvendes i tørfoder såvel som vådfoder og giver samme effekt som fermenteret vådfoder.

I artiklen fra november fortalte jeg om de to hutterit-kolonier Rustic Acres og Shannon Colony, hvor vi fodrer slagtesvinene med fermenteret vådfoder. Før vi kom til blev hele svineproduktionen på Shannon fodret af Land O'Lakes, som nu er blevet vores nye samarbejdspartner. Forskellen mellem deres og vores foder var, at vi med det fermenterede vådfoder har været i stand til at fodre slagtesvinene på Shannon uden brug af antibiotika og vækstfremmere med samme tilvækst og lavere dødelighed som Land O'Lakes. Vi er nu oppe på 12 medicinfri måneder i slagtesvinestalden på Shannon Colony med en dødelighed på 1,4 procent, hvilket er imponerende og uhørt i USA. Her er grisene nemlig medicineret i 50-60 procent af deres liv samtidig med, at man hører om dødeligheder på fem til syv procent.

Ligesom vi har set det i Danmark med stadig flere og strammere regler om miljø og brugen af antibiotika, er det samme så småt ved at ske her i USA. Effekten ved fodring med fermenteret rapsprodukter har derfor gjort, at Fermentationexperts har været i stand til at indgå en aftale med Land O'Lakes.

Læs mere om udfordringerne i USA i det nyeste nummer af Hyo, der udkommer fredag den 6. juni.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Har du abonnement på bladet, kan artiklen desuden læses på www.hyo.dk - klik her.

Ikke-abonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til artiklen.

Der kan bestilles abonnement på www.hyo.dk, eller på 7620 7970.