ANALYSE

Det var middagstid på Christiansborg, da det "ifølge kilder tæt på Lars Løkke Rasmussen" stod klart, at kan vil trække sig på hovedbestyrelsesmødet i Odense.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Lars Løkke Rasmussen er dermed færdig - ikke bare som formand for Venstre, men også som statsminister i Danmark.

Dermed er drømmen om at vende tilbage til Statsministeriet bristet for den erfarne politiker, der har gjort politik til sin levevej. Han "lånte" nøglerne til Statsministeriet til Helle Thorning-Schmidt, men han får dem ikke igen. Når hun skal aflevere nøglerne bliver det til en helt anden politiker. Og det kan meget vel blive efter det næste folketingsvalg, at hun kan fortsætte som statsminister.

Man har tidligere set intern ballade i partier på baggrund af politiske uenigheder om den første politik, men det er første gang, at lederen af et af de store partier må forlade sin post på grund af andres mistillid til de personlige egenskaber.

Historien gentager sig

Lars Løkke Rasmussen er ikke fældet på grund af manglende politiske resultater - han stod for blot et par uger siden til en stor valgsejr og en stensikker nøgle til Statsministeriet efter næste valg.

Men på kun to uger har situationen taget en gevaldig kovending, og nu er der meningsmålinger, der peger på rødt flertal.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Skulle det ske, at Helle Thorning-Schmidt kan fortsætte som statsminister efter næste valg, vil Lars Løkke Rasmussen - ligesom en tidligere konservativ partileder, der kolliderede med en betonklods - få det politiske eftermæle, at han på grund af mangel på almindelig sund dømmekraft kostede det borgerlig-liberale Danmark fire år mere med rødt flertal.

Der er ikke dermed sat lighedstegn mellem alvorligheden i de to politikeres brøde - der overhaler Hans Engell Lars Løkke Rasmussen med adskillige længder - men konsekvensen kan blive den samme.

Kan vente

Umiddelbart tegner det så til, at Kristian Jensen rykker fra posten som næstformand op som formand. Det vil principielt være det mest naturlige. Men brede kredse i Venstre sætter spørgsmålstegn ved, om Kristian Jensen vil kunne levere varen - Statsministeriet.

Derfor er der kræfter, som arbejder for at trække en anden til formandstruget, og der er ét navn, der nævnes igen og igen - administrerende direktør i Landbrug & Fødevarer Søren Gade.

Han har indtil videre kontant afvist, at han er i spil til posten, og skal han tilbage i aktiv politik, må det også stå klart, at det skal være uden kampvalg og i fuld forståelse med Kristian Jensen, som har en alder, hvor han såmænd godt kan vente nogle år med at indtage formandsposten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Valg i horisonten

Det helt store spørgsmål er så, hvornår Helle Thorning-Schmidt trykker på valgknappen. Det kan blive i forbindelse med afslutningsdebatten den 10. juni, at hun konstaterer, at det politiske landskab er så forvirrende, at kun et valg kan skabe den fornødne afklaring op til de kommende forhandlinger om en finanslov for 2015.

Det er dog tvivlsomt, om hun vælger at udskrive valg på denne side af sommerferien. For det første er der ikke en kontinuerlig række af meningsmålinger, der giver rødt flertal. For det andet vil det næsten være for gennemskueligt at udskrive valget på et tidspunkt, hvor hendes stærkeste modstander ligger forslået på slagmarken efter intern borgerkrig.

Det ville kunne skabe en unødvendig sympati for Venstres nye formand, og det er udansk at slå på en modstander, der i forvejen ligger groggy tilbage. Derfor venter hun nok til efter sommerferien med at trykke på valgknappen, og dermed er der lagt op til septembervalg.

Ret ind

For Venstre, der i generationer har været partiet for en stolt danske bondestand, gælder det nu først og fremmest om at få en hurtig afklaring af, hvem der skal tegne partiet udadtil. Dernæst at sikre ro på den politiske bagsmæk.

Det har ikke alene Venstre gavn af , men det er en nødvendighed, hvis der skal være blot en lille chance for, at den blå fløj skal kunne genindtage Statsministeriet