Abonnementsartikel

Michael Horsch høster erfaringer i CTF-system på 12 meter i Tjekkiet ? dette sætter specielle krav til aflæsning af korn i marken.

Den tyske redskabsproducent Horsch er ejet af Michael Horsch. Foruden at være producent af redskaber så er Michael Horsch også landmand. Han ejer flere gårde i Tjekkiet, og i 2013 købte han yderligere et landbrug på 3.300 hektar i Tjekkiet.

Det store landbrug skal køres i faste kørespor på 12 meter - såkaldte CTF, Control Traffic Farming. Det kræver nogle lidt specielle løsninger:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Alle mine traktorer, mejetærsker og kornvogne er udstyret med bælter med en sporvidde på tre meter, og kun dybdeharvning foregår uden for de faste kørerspor på 12 meter, fortæller Michael Horsch.

Speciel tømmesnegl

Når al kørsel skal foregå i 12 meter spor, og kornaflæsning skal foregå under kørsel, skal der tænkes uden for boksen, når kornet skal læsses af.

- Vi konstruerer selv en tømmesnegl på 12 meter til den ene af mine Claas Lexion 780 mejetærskere, mens Claas i Tyskland har konstrueret en snegl til den anden Claas Lexion 780 mejetærsker, så der kan læsses korn af i køresporene under kørsel, fortæller Michael Horsch.

På denne måde kan aflæsning af korn ske mens der høstes, og Michael Horsch understreger vigtigheden i, at kornvognen forbliver i de faste kørespor under al færdsel i marken.

Michael Horsch fortæller, at det er en større udfordring med de lange tømmesnegle - især på de smalle veje i Tjekkiet:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Den tømmesnegl vi selv har konstrueret havde et hydraulisk indklap, så sneglen på den måde kunne foldes ind bag mejetærskeren. Dette viste sig dog at være et meget svagt punkt, og vi havde en del problemer med at få konstruktionen til at holde, påpeger Michael Horsch.

Han fortæller, at den version Claas selv konstruerede var uden hydraulisk indklap og har kørt uden problemer i hele høst-sæsonen:

- Men det kræver, at mejetærskerchaufføren tænker sig en ekstra gang om, når han kører på landevejen og især i Tjekkiet, som har mange små veje med huse og bygninger bygget helt op til landevejen

Foruden de 12 meter tømmesnegle, så har de store Lexion 780 mejetærskere været udstyret med 12 meter skærebord svarende til 40 fod. Og det er endda kun lige knap.

- Vi oplevede, at de 40 fods skæreborde fra Claas ikke er helt 12 meter brede, men nærmere 11,90 meter. Derfor kører vi ikke helt 12 meter CTF system før til næste år, hvor Claas bygger et 12,2 meter skærebord til mig, fortæller Michael Horsch.

Artiklen fortsætter efter annoncen

12 meter såmaskine

Michael Horsch kan desuden fortælle, at der er blevet kørt de sidste test med adskillige Horsch Pronto 12 meter såmaskiner i sæsonen 2013, og Michael Horsch forventer, at maskinen lanceres i en europæisk udgave i 2014.

- Der er lidt udfordringer i at lave en 12 meter såmaskine, som maksimalt må være tre meter bred i transportstilling, fortæller Michael Horsch.

Desuden har Michael Horsch sat bælteundervogn på gødningsspreder og gyllevogn til kørsel i de 12 meter faste kørerspor.

- Der køres med autostyring på RTK-niveau med 2,5 centimeters nøjagtighed, og kørersporene skal på den måde ligge fast samme sted år efter år, understreger Michael Horsch.