Er virksomheder eller erhverv, der modtager store direkte eller indirekte offentlige tilskud, moralsk forpligtede i forhold til at bevare arbejdspladser?

Det spørgsmål er aktuelt efter, at Enhedslistens landbrugsordfører, Per Clausen, er blevet "rasende" på direktionen i Danish Crown, efter den har meddelt, at den vil fyre 200 slagterimedarbejdere på Bornholm:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er respektløst over for det samfund, som har postet milliarder af skattekroner i erhvervsstøtte til branchen. Jeg vil foreslå en omlægning af landbrugsstøtten, så man kan udvikle og bevare fødevareproduktionen på Bornholm, siger Per Clausen og fortsætter:

- Vi har at gøre med en koncern, som har massivt overskud. Svineproducenterne får milliarder i skatteyderfinansieret erhvervsstøtte og har de seneste år både fået lempet miljøkrav og skattelettelser. Takken er nu, at de endnu engang fyrer slagterimedarbejder og flytter arbejdspladser til Tyskland. Det er direkte respektløst over for det samfund, som har postet milliarder af kroner i branchen.

Tysk løndumping

Han bakker op omkring slagteriarbejdernes afvisning af at gå ned i løn:

- Jeg har fuld forståelse for, at de bornholmske slagteriarbejdere ikke bare vil give afkald på en stor del af deres løn og underbyde deres kolleger i resten af landet. Erhvervet er presset af tysk løndumping og en forældet industristrategi. Vi kræver nu, at der bliver lavet en plan for en bæredygtig fødevareproduktion, som kan fastholde arbejdspladser lokalt på Bornholm. Det kan finansieres af en omlægning af landbrugsstøtten, så vi i stedet bruger skattekroner på at understøtte en bæredygtig og økologisk landbrugsproduktion, siger Per Clausen, der en af de kommende dage vil præsentere "et konkret udspil til omlægning af svineproduktionen i Danmark".