SF kritiserer i sit betænkningsbidrag til Randzoneloven voldsomt reduktionen af det oprindelige areal på 50.0000 hektar til nu cirka 25.000 hektar.

SF'erne konstaterer, at halveringen af det oprindelige areal skyldes resultatet af et forlig mellem regeringen, Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og De Konservative:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der er ingen saglige begrundelser for lovforslaget. 50.000 hektar randzoner var et frivilligt virkemiddel i VK-regeringens Vandmiljøplan III, konstaterer SF og peger på, at der ved midtvejsevalueringen i 2008 kun var etableret 700 hektar ny randzone med tilskud.

I 2012 reducerede den daværende regering med deltagelse af SF, RV og S de 50.000 hektar randzoner til 38.000 hektar, og disse er altså endnu en gang reduceret til 25.000 hektar.

Pløjes op

- Gennemføres lovforslaget vil de 13.000 hektar randzoner kunne pløjes op og dyrkes intensivt med brug af gødning og pesticider. Årsagen til at der kun kan findes 38.000 hektar randzone angives at være administrative problemer. Nærværende lovforslag skulle rette op på disse administrative problemer ved at tage udgangspunkt i søer og vandløb, der allerede er defineret i lovgivningen. SF mener, at de 50.000 hektar må søges opnået ved at kombinere de fundne 38.000 hektar randzone med randzoner fundet efter de nye kriterier, subsidiært de 38.000 hektar kombineret med andre virkemidler for at nå den samme effekt vedrørende kvælstof, fosfor og CO2, hedder det i betænkningsbidraget.

Ufuldstændig

SF peger videre på, at de 50.000 hektar randzone er indmeldt til EU som et virkemiddel i 1. planperiode og er dermed en del "af den i forvejen ufuldstændige gennemførelse af Danmarks EU-forpligtelser i vandrammedirektivet".

- Alt i alt er lovforslaget et miljømæssigt tilbageskridt, endnu en forsinkelse af Danmarks gennemførelse af EU-forpligtelserne og endnu en forværring af klimaregnskabet i en situation, hvor landbruget forventes at skulle bidrage til folketingsflertallets klimamålsætninger. Med regeringens aftale med V, DF, LA og KF vælger regeringen at se bort fra den balancerede tilgang som Natur- og Landbrugskommissionen anbefalede i april 2013, da den fremlagde sin rapport. Kommissionens formand har da også udtalt, at nu skylder regeringen på naturindsatsen, skriver SF.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I det foreliggende udkast til vandplaner indgår cirka 22.000 kilometer vandløb. Med hensyn til vandområdeplanerne for anden planperiode indgår der i basisanalysen cirka 19.000 kilometer vandløb.