Danske svineproducenter overholder ikke EU's retningslinjer, og det skal have konsekvenser.

Det mener den svenske erhvervsminister og leder af Centerpartiet, Annie Lööf, der i et brev sendt rundt til gruppeledere i kommuner og landsting gør opmærksom på, at de kan være med til at presse EU til at højne standarden i svinestierne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- EU's svinedirektiv, som har været gældende i over et år, skal følges af blandt andet Danmark, skriver Annie Lööf til gruppelederne, som hun opfordrer til at tage stilling til, om de svenske børn på landets skoler skal have dansk svinekød.

- Du og alle andre kommunal- og landstingspolitikere rundt om i landet har magten til at bidrage til bedre dyrevelfærd i hele EU. Sammen er vi flere tusinde, som kan gøre en forskel. Hvis andre lande ikke forstår, hvor vigtigt dyrevelfærd er, når vi fortæller dem det, så må vi anvende den offentlige sektors tegnebog til at presse dem.

Centerpartiet er Sveriges tredjestørste parti.

Butikker boykotter

Danske svineproducenter har været i søgelyset i Sverige, siden DR 1 sendte dokumentaren "Det store svinerige".

Flere svenske butikker har valgt at fjerne dansk svinekød fra hylderne herunder en butik i Ica-kæden og en butik i Coop-koncernen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Svenskerne er blandt andet utilfreds med de danske halekuperinger.

Ifølge EU's svinedirektiv må halekupering kun anvendes, hvis andre metoder til at forebygge halebid har været prøvet. 95 procent af de danske smågrise halekuperes.

Senest har den megen snak om svinebakterien MRSA og de fire personer, som har mistet livet på grund af MRSA CC398, øget den svenske skepsis over for dansk svinekød.

Ifølge Danske Svineproducenter er medicinforbrug i Danmark lavt sammenlignet med resten af verden. Den seneste opgørelse fra European Medicins Agency placerer Danmark i den absolutte superliga med et medicinforbrug under lande som Tyskland, Frankrig, Belgien, Holland, Polen, England og de sydeuropæiske lande.

2,5 procent af den danske svine-eksport går til Sverige.