Abonnementsartikel

Dansk ekspertise inden for landbrug kan gøre meget for at mætte munde i blandt andet Afrika, mener Landbrug & Fødevarer.

Handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S) lancerede den 20. maj en landbrugsinvesteringsfond på indtil videre 40 millioner kroner, der skal bruges til at investere i landbrugs- og fødevareprojekter i udviklingslande.

Fonden blev præsenteret i forbindelse med et topmøde på havnen i Aarhus, hvor ministeren sammen med blandt andre EU's klimakommissær, Connie Hedegaard, og Søren Gade, adm. direktør for Landbrug & Fødevarer, var samlet til møde om bæredygtig fødevareproduktion til en verden i vækst.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Målet med fonden er at få danske pensionskasser og private fonde til at bidrage til fonden, som forventes administreret af Investeringsfonden for Udviklingslande (IFU). Målet er, at danske virksomheders investeringer i afrikanske afgrøder når op på 800-900 millioner kroner.

Og selvom Danmark er et lille land geografisk, så kan det gøre meget for udviklingslandene, sagde Mogens Jensen på topmødet.

- Danmark er et af de bedste lande i verden til at producere fødevarer, og ude i verden er Danmark synonym med fødevaresikkerhed og kvalitet. Når det gælder innovation inden for fødevarer, så er vi nummer 1, sagde Mogens Jensen.

Påtager sig opgaven

I 2050 vil der ifølge Mogens Jensen være 9,6 milliarder mennesker, som skal brødfødes.

Danmark kan ikke mætte dem alle, men de danske landmænd og fødevareproducenter ligger inde med en store portion viden og en række løsninger, som kan hjælpe godt på vej.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Søren Gade, der åbnede dagen med at fortælle, at flere danske virksomheder allerede er godt i gang med at hjælpe kineserne med at producere mere på en mere bæredygtig måde, siger om fonden.

- I Danmark har vi gennem generationer opbygget en viden om fødevareproduktion, som man i mange andre lande efterspørger. Som eksempel kan man nævne vores gode avlsarbejde, den kultur, vi har bygget op omkring god hygiejne ude på gårdene, og vores veterinære kontrol gennem hele fødekæden.

For en måned siden blev der indgået en aftale med Kina, som betyder, at Danmark bliver det først land i verden, der kan sælge pølser og andet varmebehandlet kød i Kina.

Dansk svinekødseksport til Kina udgør fødevaresektorens næststørste eksportvare.