Høje udbytter og bonusudbetalinger har de senere år været dagens orden for frøavlerne, og noget tyder på, at sæson 2014 kommer til at følge de gode takter.

I almindelig rajgræs, som er den dyrkede frøgræsart i Danmark, så man rigtig gode udbytter i både 2012 og 2013. Men frøavl er stadig ikke en eksakt videnskab, hvor man kan sige, at gør man sådan og sådan, så sker der det og det. Der foregår masser af forsøg med blandt andet vækstregulering for at komme sandheden nærmere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hos DLF-Trifolium følger man udviklingen tæt, og frøavlerne orienteres hyppigt omkring den seneste udvikling, senest med den nyeste "FrøavlsInfo" til medlemmerne, hvor de aktuelle emner er vækstregulering og svampebekæmpelse i almindeligt rajgræs. Afgrøderne er tidligt i gang i år, og derfor kan vækstregulering af rajgræs være aktuel tidligere end sidste år.

I almindelig rajgræs er det blevet almindeligt at vækstregulere og svampebehandle. I 2012 er over halvdelen af arealerne vækstreguleret, og 80 procent af arealerne er svampebehandlet, viser tal fra DLF-Trifoliums Produktionsdata.

Mange vurderinger

- Disse tal er højst sandsynligt endnu højere i 2013, hvor vi høstede rekordudbytter. Vækstregulering forudsætter, at afgrøden er velforsynet med gødning, og at vandforsyningen er i orden. Det gælder om at få afgrøden til at stå op, mens den blomstrer og herefter gå i leje for at undgå dryssespild. Det er i hvert enkelt tilfælde nødvendigt at vurdere markens tilstand og ud fra det tage beslutning om dosis, lyder det i medlemsorienteringen fra DLF-Trifoliums kommunikationschef, Stig Oddershede.

- Vi anbefaler generelt at vækstregulere, når spidsen af de første aks kan ses. Doseringen af vækstreguleringsmidlet afhænger af sortstype, og hvor kraftig den vegetative masse er i afgrøden, siger han.

Som en del af et nyt GUDP-projekt samarbejder frøavlskonsulenter og planteavlskonsulenter i år om at indberette deres observationer på et fælles registreringsnet. Her kan man vælge afgrøde og følge udviklingen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Lige nu ser vi kronrust i en del rajgræsmarker, så vi kan forvente, at svampeangreb vil udvikle sig i takt med at vi får højere temperaturer. En del har allerede behandlet mod kronrust i forbindelse med ukrudtssprøjtningen. Sortrust kommer sent og er den mest tabsvoldende svampesygdom i rajgræs. Herudover skal der holdes øje med bladplet, kronrust og meldug. Vær specielt opmærksom i rajgræs udlagt i renbestand, som er mere modtagelig for rustsvampe end rajgræs udlagt i vårbyg, råder kommunikationschefen.

Sygdomsvarsler kan følges på registreringsnettet under landbrugsinfo.dk.

Kanonudbytter

At vækstregulering er en god idé, overbeviser Stig Oddershede om med et kort tilbageblik:

- Sidste år gav rajgræs kanonudbytter - hele 26 procent over fem års gennemsnit. Ud over en masse gode solskinstimer i juli hjalp en målrettet vækstregulerings-og svampebekæmpelsesstrategi med til, at vi landede høsten 2013 så flot, siger Stig Oddershede.

- Høsten 2013 blev rigtig god for de fleste arters vedkommende. Vores største art, almindelig rajgræs, ser ud til at slå alle rekorder med et udbytte på cirka 1625 kg pr. hektar. Og et gennemsnitsudbytte på cirka 650 i hvidkløver er det bedste, som vi har set i mands minde. Også udbytterne i strandsvingel, engrapgræs og flere andre arter er flotte. Til gengæld må vi erkende, at rødsvingel-udbytterne i flere landsdele ligger under gennemsnittet for de seneste fem år. Som gennemsnit af alle arter forventer vi en høst, der er 15 procent over de seneste fem års gennemsnit, når vi snart har afsluttet rensningen af 2013-høsten, siger Stig Oddershede.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vær omhyggelig

Med til billedet hører også, at kvælstofnormen i 2013 blev hævet, så det blev muligt at praktisere intensiv dyrkning af rajgræs uden at skulle stjæle kvælstof fra andre afgrøder.

- Men glæden varede kort, idet alle arter blev sænket med cirka tre kg pr. hektar til 2014. Det er stadig helt umuligt at forstå, at vi skal undergøde vores frø med 15 procent i forhold til økonomisk optimal gødskning. Dyrkning af frø er med til at mindske udvaskning af næringsstoffer, og frøafgrøder er blandt de bedste til at tilføre jorden værdifuldt organisk stof, så det giver ingen mening at lægge hindringer i vejen for et erhverv, der er afhængig af at kunne konkurrere på eksportmarkedet, lyder det fra DLF-Trifolium.

Virksomheden kan konstatere, at de resultater, man opnår i forsøgene, også finder vej ud i praktisk dyrkning.

- For firmaet gælder det helt enkelt om at høste højere gennemsnitsudbytter end konkurrenterne, så konkurrenceevnen er intakt. For den enkelte frøavler gælder det om at høste højere udbytter end gennemsnittet. Så er man godt på vej. Derfor er det vigtigt, at du som frøavler er omhyggelig med alt, hvad du foretager dig i marken, og det er vigtigt, at du holder dig opdateret med den nyeste viden, og omsætter denne til praksis, råder DLF-Trifolium.