Miljøminister Kirsten Brosbøl (S) oplyser over for Folketingets Miljøudvalg, at udkastet til vandplanerne baserer sig på et kortmateriale, der stammer fra 1800-tallet.

- Karakterisering af vandløb som kunstige i udkast til vandplaner baserer sig i første omgang på historiske 1800-talskort. Geodatastyrelsen har i den forbindelse oplyst, at man først fra dette tidspunkt har et ensartet og homogent overblik over vandløbene i hele Danmark. Ældre kort indeholder ikke på samme måde et samlet overblik over de danske vandløb, idet de blandt andet kun medtager de største. Vandløb, der kan genfindes på de historiske kort, og som har samme forløb eller i nærheden samme forløb som det nuværende vandløb, karakteriseres som udgangspunkt som "naturlige", oplyser ministeren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Høring

Om et vandløb kan genfindes på 1800-talskortene eller ej, er dog i følge ministeren ikke eneste vurderingsgrundlag ved karakteriseringen. Hvis et vandløb kan genfindes på de historiske kort, "men åbenlyst er etableret med henblik på afvanding eller dræning", karakteriseres vandløbet eksempelvis som "kunstigt".

- Jeg kan i øvrigt oplyse, at Naturstyrelsen i forbindelse med den fornyede høring af udkast til vandplaner, har foretaget en gennemgang og kvalitetssikring af karakteriseringen af kunstige vandløb. Hvis Naturstyrelsen i forbindelse med behandlingen af de indkomne høringssvar modtager nye oplysninger, herunder oplysninger baseret på ældre kortmateriale, inddrages disse i vurderingen af det konkrete vandløbs karakterisering som "kunstigt" henholdsvis "naturligt".

Gydevand

Naturstyrelsen har dog ifølge Kirsten Brosbøl oplyst, at de omtalte vandløb findes på de landsdækkende historiske kort, der generelt anvendes i vandplanlægningen.

For så vidt angår spørgsmålet om medtagelse af små vandløb i forslag til vandplaner oplyser ministeren, at "visse vandløb beliggende i oplande mindre end 10 kvadratkilometer medtages i planerne, hvis de har stor naturmæssig værdi og betydning i forhold til vandrammedirektivets formål og mål."

- For eksempel er mange små vandløb vigtige for en god fiskebestand i større vandløb, da de fungerer som gyde- og opvækstvand for fisk, slutter Kirsten Brosbøl.