Abonnementsartikel

Ulla Tørnæs, der satser hårdt på medlemskab af EU?s landbrugsudvalg, vil bruge erfaringer fra det indre markeds overvågning af EU-regler.

Venstres spidskandidat ved EU-Parlamentsvalget, Ulla Tørnæs, præsenterede i dag et forslag om at EU skal indføre et "scoreboard" omkring implementering af EU-lovgivning på miljø- og landbrugsområdet:

- Vi skal lade os inspirere af det indre marked, hvor man har indført et sådant scoreboard. Det handler om at sikre, at landene gennemfører EU-reglerne nogenlunde ens, så der ikke sker konkurrenceforvridning. I Danmark har vi en tendens til at overimplementere regler fra EU og gennemføre dem hårdere, end det sker i andre lande. Det seneste eksempel var den såkaldte "alperegel", som var fuldstændig vanvittig. Et scoreboard betyder, at vi kan holde øje med og sikre os, at reglerne indføres ensartet i landene, så vi ikke skader hinandens konkurrenceevne. For Danmarks vedkommende at vi ikke sender arbejdspladser ud af landet, siger Ulla Tørnæs til maskinbladet.dk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Løsgående søer

At det ikke er ligetil at kontrollere, om de enkelte lande lever op til de fastsatte tidsfrister for implementering af EU-lovgivning, viser ifølge Ulla Tørnæs reglerne omkring "løsgående søer":

- Der siger Italien, at det har de gennemført, men de har ingen kontrolmekanismer, der sikrer, at reglerne er gennemført i praksis i de enkelte italienske landbrug. Danmark har derimod et meget finmasket kontrolsystem, som sikrer, at reglerne naturligvis overholdes i henhold til de vedtagne tidsfrister, siger Ulla Tørnæs, der kalder Danmark "duks" med hensyn til at indføre EU-regler.

Hun ønsker, at et sådant scoreboard skal indføres i EU-systemet som helhed, så der kommer bedre kontrol med at overholde de fastsatte tidsfrister.