Abonnementsartikel

Firmaet Viritech garanterer 30 procent lavere el-forbrug og længere levetid på blandt andet lysstofrør ved at sænke spændingen med Viritech Adjust.

Den nordjyske virksomhed Viritech har succes med at sænke elforbruget i mange virksomheder ved at montere udstyret Viritech Adjust mellem eltavlen og lys-installationerne.

Og ifølge indehaver Niels E. Kristensen, Viritech, opnår man mindst 30 procent besparelse på strømforbruget, uden at der bliver et synligt lystab. Han siger, at besparelsen oftest ligger mellem 35 og 45 procent.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Produktet har allerede mere end fire år bag sig på markedet og har ifølge Niels E. Kristensen en flot referenceliste. Han nævner firmaer som Harald Nyborg, Superbrugsen, Kiwi og flere idrætshaller.

Viritech Adjust består af et elskab med transformere og computerstyring. Der er ifølge Niels E. Kristensen tale om et produkt med lang levetid. Han siger, at levetiden er 20-30 år.

Desuden fremhæver Niels E. Kristensen, at Viritech Adjust er termografitestet og påviseligt ikke udvikler unødig varme.

Økonomisk investering

Også i landbruget, hvor der er meget belysning i staldene, har produktet holdt sit indtog.

Det hænger blandt andet sammen med, at et køb af anlægget ifølge Niels E. Kristensen har en tilbagebetalingstid, som i nogle tilfælde er under halvandet år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Men oftest ser vi tilbagebetalingstider på toethalvt til tre år, siger Niels E. Kristensen.

Han har dog oplevet en forstærket interesse fra landbruget, efter at Viritech Adjust er blevet godkendt hos et stort leasingselskab, og det har sat skub i salget, fordi det giver positiv likviditet hos landmanden allerede fra dag ét.

- Vi kan mærke, at interessen for Viritech Adjust rykker nu, siger han.

Ikke synligt tab

Niels E. Kristensen fremhæver også, at anlægget er meget enkelt i brug. Når det først er installeret, skal man blot tænde og slukket lyset på samme måde, som man plejer.

Viritech Adjust sænker spændingen trinløst og automatisk til mellem 187 og 192 volt kort tid efter, at lyset er blevet tændt ved fuld spænding, for lysstofrørene har efter nogle minutter ikke længere brug for elværkets 230 volt for at bevare lysstyrken. Spændingssænkningen sker ifølge Niels E. Kristensen uden, at der bliver et synligt lystab.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han sammenligner det med, at man kan skrue ned for varmen, når en gryde vand er bragt i kog, uden at vandet holder op med at koge.

Længere levetid

Niels E. Kristensen tilføjer, at den lavere spænding desuden har den sidegevinst, at lysstofrørene får længere levetid. Han nævner, at levetiden forlænges fra cirka 15.000 timer til 20.000-22.000 timer.

Niels E. Kristensen møder ofte spørgsmålet, om ikke man lige så godt kan skifte til LED-belysning, og hans svar er, at det ikke er en god løsning i en moderne stald.

- LED-lys er godt til nogle formål, men ikke til alt. Blandt andet er lysets spredning et problem, og det når ikke til gulvet.

- Det giver ganske enkelt mindre lys end et traditionelt lysstofrør. Og så er det dyrt i anskaffelse, og når den forventede levetid forhåbentlig er opnået, er der igen en stor investering, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Viritech holder til i Strandby i Nordjylland og står for markedsføringen, mens produktionen af boksen Viritech Adjust foregår hos Viritech Pro i Odense, som Niels E. Kristensen ejer sammen med kompagnonen Frank Bendtsen.