Abonnementsartikel

Erfaringer med kernemajs har givet markante og positive forandringer i stalden på Nautrupgaard.

På Nautrupgaard ved Haderslev producerer Jørgen Kjær cirka 8.000 slagtesvin fra syv til 110 kg. Og i 2013 kom der for første gang kernemajs i markplanen og majs på menuen hos slagtesvinene.

Startskuddet blev en ny miljøgodkendelse med yderligere krav om efterafgrøder og dermed mere vårsæd i sædskiftet. Det meste af Jørgen Kjærs jord er god fed muldjord, som er særdeles velegnet til hvededyrkning. Det er på de lidt lettere jorde, at vårsæd med efterafgrøder skal sættes ind, og her er majsen et rigtigt godt alternativ til vårbyg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I høsten 2013 blev der på Nautrupgaard i gennemsnit høstet knapt 11.000 FE pr. hektar i sorterne Yukon og Lapromessa på i alt cirka 26 hektar. Dermed har majsen givet et bedre afkast i marken i forhold til vårbyg.

- Jeg behøver ikke nogen e-kontrol for at kunne se, at det er noget, der dur. Man kan tydeligt se på grisene, at de har en bedre tilvækst end før. Dyrene er roligere, vi har betydeligt færre døde grise, og vi har ingen diarré i klimastaldene mere. Jeg må indrømme, at jeg ikke havde troet, det ville give så markant en positiv forandring i min stald, fortæller Jørgen Kjær.

Når der arbejdes med vådkonserveret kernemajs, kræver det, at lagerfaciliteterne er både syrebestandige og lufttætte. Hos Jørgen Kjær kan der opbevares 360 ton kernemajs i en gastæt silo.

De gode sundheds- og produktionsmæssige resultater, som man har oplevet på både Nautrupgaard og på Vonsmose, er ikke til at tage fejl af, og Jørgen og Peter Kjær er enige om, at majsen bestemt er kommet på foderplanen for at blive.

Læs mere om kernemajs i det nyeste nummer af Hyo, der udkommer fredag den 2. maj.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Har du abonnement på bladet, kan artiklen desuden læses på www.hyo.dk - klik her.

Ikke-abonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til artiklen.

Der kan bestilles abonnement på www.hyo.dk, eller på 7620 7970.