Abonnementsartikel

Undersøgelse fra Kødkontrollen under Fødevarestyrelsen viser, at der siden 2010 er sket en halvering af antallet af slagtesvin med slagmærker.

Der er sket en halvering i antallet af slagmærker på slagtevin siden den første undersøgelse blev lavet i 2010. Fra 0,014 procent til 0,007 procent i juni sidste år. Det skriver Landbrug & Fødevarers netmedie foodculture.dk.

- Det er selvfølgelig glædeligt, at et lille problem er blevet endnu mindre. Når det er sagt, så er ethvert slagmærke på et dyr et for meget, og jeg mener slet ikke, at man skal udsætte dyr for unødig smerte, siger formand for Landbrug & Fødevarer, Svineproduktion Erik Larsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge undersøgelsen stammer slagmærkerne typisk fra overdrevet brug af den tatoveringshammer, der giver grisene det særlige kendetegn, der følger dem helt til slagtningen.

Ifølge professor Søren Saxmose Nielsen, Institut for Produktionsdyr og Heste, Sektion for Dyrevelfærd og Sygdomsbekæmpelse, Københavns Universitet, har svinene formentlig fået deres slag, da de skulle drives frem i forbindelse med transporten.

Ifølge foodcluture.dk tyder det på, at det er omtrent tyve ejere af slagtesvinebesætninger, der har tilbagevendende problemer, når de afleverer svin.

- At der tilsyneladende er tilbagevendende problemer hos tyve slagtesvineproducenter er selvfølgeligt bekymrende. Heldigvis er branchen meget opmærksomme på god dyrevelfærd. Folk der overtræder loven skal straffes, og jeg mener, man som landmand bør spørge sig selv, om man skal arbejde med dyr, hvis man har så lidt respekt for dem, at man udsætter dem for unødig smerte, siger formand for Landbrug & Fødevarer, Svineproduktion Erik Larsen.