Når landets største græsmaskine-demonstration løber af stablen den 20. juni 2014 under navnet Græsland 14, kan der opleves græsmaskiner i mange afskygninger.

Mange udstillere har valgt at tage kombipressere med på demonstrationen i form af rundballepressere med integreret wrapper.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men hvordan er udnyttelsen af en sådan kombipresser i Danmark, hvor langt det meste ensilage laves af selvkørende finsnittere?

Hos maskinstation Hans Tobiasen ved Ribe råder man over to kombipressere foruden maskinstationens seks selvkørende finsnittere.

- Vi kan godt slå fast med det samme, at der ingen økonomisk fordel er ved at få lavet ensilage i de små "madpakker" i form af wrapballer, hvis man sammenligner med ensilering med selvkørende finsnitter, konstaterer Hans Tobiasen, indehaver af maskinstationen i det sønderjyske.

Han fremhæver dog nogle fordele ved at få lavet wrapballerne som et alternativ til den selvkørende finsnitter.

- Hvis foderet skal have mere struktur, og dermed længere snitlængde, så kan det være en fordel med wrapballerne, da presseren har lettere ved at komprimere ensilagen i ballen, end gummigeden har i siloen, påpeger han og gør desuden opmærksom på finsnitterens problemer med ekstra lang snittelængde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er altid meget lettere at kører græsset sammen i siloen med kort snittelængde, end det er med lang snittelængde, slår Hans Tobiasen fast.

Han hentyder også til transportforholdene omkring ensilering, som kan have en fordel ved wrapballerne.

- Her i Ribe-området er der meget marsk-areal, hvor næsten alle mælkeproducenter har jord i marsken. Der kan derfor være en bedre økonomi i at presse ballerne og wrappe dem ind i marken, hvorefter landmanden kan transportere ballerne hjem på et andet tidspunkt, og der spares udgifter til flere frakørselsvogne for at holde finsnitteren i gang.

Hvor kan det bedst betale sig?

Hvor store skal markerne egentligt være, før der er en økonomisk fordel i en kombipresser? Det afhænger selvsagt meget af prisen for henholdsvis en indpakket balle og timeprisen på et snitterhold.

- Prisen for en wrapballe er afhængig af styk-antal samt lag plastik, men et nogenlunde landsgennemsnit ligger på 115 kroner pr. balle med otte lag plastik ved en kombipresser, fortæller Rasmus Trads Møller, planteavlskonsulent hos LMO.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Prisen for et finsnitterhold ligger typisk på 3.900 kroner i timen for en selvkørende finsnitter, to vogne samt en gummiged.

- Hvis der er 1.500 FE pr. hektar, og finsnitteren i gennemsnit er over otte hektar i timen, vil det koste 32,5 øre pr FE. Dertil skal der lægges 10 øre i siloomkostninger, så den samlede pris ligger på 42,5 øre pr FE, når den serveres foran køerne, konstantere Rasmus Trads Møller.Hvis en kombipresser kan presse cirka 800 kg i hver balle, og der skal 3,5 kg til en FE, så vil det koste 0,50 øre pr FE at få ensilagen presset og pakket ind.

- Det kan dermed konkluderes, at små marker, hvor finsnitter får en alt for lav kapacitet, kan det være fornuftigt at presse og wrappe ensilagen med kombipresseren i stedet. I sommerslet, hvor der måske er 1.000 FE pr. hektar er den økonomiske fordel endnu større i at presse og indpakke kløvergræsset, slår Rasmus Trads Møller fast.På Græsland 14 kan der opleves mange forskellige kombipressere fra de forskellige producenter, men foruden kombi-pressere kan der både opleves skårlægger, river, finsnittere, frakørselsvogne, gyllevogne og meget andet maskineri til bjergning af kløvergræs.