Abonnementsartikel

Udgifterne til offentlig kontrol på svineslagterier kan reduceres betragteligt, oplyser Fødevareministeriet.

Ifølge en ny rapport kan der spares op til 25 millioner kroner på den offentlige kontrol i svineslagterierne over de næste fire år.

- Slagteriernes konkurrenceevne er under hårdt pres, og derfor er jeg glad for, at vi kan spare slagterierne for op til 25 mio. kr. i kødkontrollen. Effektiviseringerne skal ske mens vi fastholder det høje niveau for fødevaresikkerhed, dyresundhed og dyrevelfærd i Danmark, siger fødevareminister Dan Jørgensen (S) i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fødevareministeren har samtidig taget initiativ til et såkaldt nabotjek, der skal sammenligne kødkontrollen i Danmark set i forhold til kontrollen i vores nabolande.

Sammenligningen skal se på implementering af EU-regler, eksportkrav og kontrolomkostninger for derved at pege på muligheder for, at kontrollen kan blive endnu bedre og billigere.

- Vores vigtige danske slagteriarbejdsplader skal ikke ende i Polen eller Ukraine. Derfor har jeg sat gang i et nabotjek af reglerne for vores slagterier, så vi kan få fjernet unødvendige krav, mens vi fastholder en fødevaresikkerhed i verdensklasse, siger Dan Jørgensen.

Kontrollen koster hvert år svine-, kreatur- og fjerkræslagterierne op mod 250 millioner kroner.

Set pr. slagtesvin er kontroludgiften gennem de sidste fem år reduceret med 39 procent svarede i 2013 til ca. 11 kroner eller en procent af svinets slagteværdi.