Den 19. marts deltog både fødevareminister Dan Jørgensen (S) og miljøminister Kirsten Brosbøl (S) i et samråd, hvor de skulle svare på, hvorfor regeringen står fast på at opretholde de gældende regler om randzonerne.

Som tidligere fortalt har en analyse fra Videncentret for Landbrug vist, at udledningen af kvælstof er reduceret med 7.000 tons mere, end Naturstyrelsen forudsætter i sit udgangspunkt for reduktionsbehovet ifølge Grøn Vækst-aftalen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Formand for videncentret, Torben Hansen, har tidligere sagt, at de 7.000 tons svarer til knap tre gange den forventede effekt af at indføre randzoner.

Dagen efter samrådet holder Videncentret for Landbrug fast i, at beregningerne er korrekte.

- Grundlaget for Videncentrets beregninger om udledning af kvælstof fra landbruget er korrekte. Vi har reelt nedbragt udledningen med 9.000 tons mere, end myndighederne havde forventet, og det bekræftes jo også af Aarhus Universitets målinger, siger Ivar Ravn, direktør for Videncentret for Landbrug, Planteproduktion.

Forskelligt udgangspunkt

Ivar Ravn fortæller, at ministeren da heller ikke anfægtede beregningerne på samrådet, men blot konstaterede at udgangspunktet var forskelligt.

- Vi fastholder til gengæld, at en beregning baseret på et treårigt gennemsnit giver et langt mere retvisende billede af udviklingen, end Miljøministeriets model, der arbejder med et femårigt gennemsnit. Udviklingen i kvælstofudledningen er en dynamisk proces, og med et femårigt gennemsnit vil man, populært sagt, altid være to et halvt år bagefter. Derfor er det vores vurdering, at et treårigt gennemsnit giver en markant mere korrekt fremstilling.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ivar Ravn undrer sig desuden over, at landmændene ikke får ros for den nedbragte reduktion:

- Jeg er uforstående overfor, at Miljøministeriet ikke giver landmændene fuld kredit for den udledningsreduktion, der er nået, siger han.

LÆS OGSÅ: N-udledning lavere end ventet