Der er hård kritik til Miljøministeriets forberedelse af 1. generation af vandplaner.

I Rigsrevisionens "Beretning til Statsrevisorerne om vandplaner" får Miljøministeriets projektstyring ligeledes kritik.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I konklusionen står der blandt andet:

- Miljøministeriets projektstyring har været mangelfuld set i forhold til opgavens kompleksitet og omfang. Dette har medvirket til både at forsinke forberedelsen og skabe usikkerhed i kommunerne om udmøntningen af 1. generation af vandplaner, der skulle have været vedtaget i december 2009.

Usikkert om man når i mål

Formålet med vandplanerne er at forbedre det danske vandmiljø og opnå renere vand i søer, fjorde og åer.

Vandplanerne skal leve op til EU's krav, men om de kommer til at gøre det, er usikkert, skriver Rigsrevisionen.

- Rigsrevisionen finder tillige, at der er en betydelig risiko for, at målet om god tilstand i alle danske vandområdet senest i 2015 - som det er fastlagt i EU's vandrammedirektiv - ikke kan nås.

Artiklen fortsætter efter annoncen

1. generation af vandplaner forventes at være omkring fem år forsinket ved den forventede vedtagelse i efteråret 2014.

Slå de to generationer sammen

Hos Landbrug & Fødevarer har man kritiseret vandplanerne, og her forstår direktør i Landbrug & Fødevarer, Flemming Nør-Pedersen, godt, at Rigsrevisionen også er kritisk.

- Formålet med vandplanerne er at forbedre vandkvaliteten i danske åer, søer og farvande. Men hele fundamentet for vandplanerne har fra starten været fagligt mangelfuldt. Som rigsrevisorerne nu også påpeger, så har man brugt et uensartet datagrundlag, der ikke var baseret på nyeste viden og flere steder direkte fejlbehæftet. Det er under al kritik, og det er helt berettiget, at Rigsrevisionen nu løfter pegefingeren over for Miljøministeriet.

Han forslår, at 1. og 2. generation af vandplaner lægges sammen:

- I Landbrug & Fødevarer mener vi, at man bør slå første og anden planperiode sammen. Og så én gang for alle sørge for at bruge den nye viden, der er blevet fremskaffet. Det er jo helt håbløst, at man tolker EU's vandrammedirektiv så meget anderledes i Danmark, end man gør i for eksempel Tyskland, hvor der ikke har været problemer med at leve op til direktivteksten, siger Flemming Nør-Pedersen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For nyligt blev Danmark indbragt for EU-domstolen på grund af de forsinkede vandplaner.