Abonnementsartikel

Maskinbladets leder 14. marts 2014.

Den nye miljøminister, Kirsten brosbøl (S) konstaterer i et svar til Folketingets Miljøudvalg, at en mulig konsekvens af gratis miljøgodkendelser kan være, at antallet af ansøgninger fra virksomheder og husdyrbrug stiger, og at det kan få negativ betydning for sagsbehandlingstiden. Det fremgår af en artikel i denne udgave af Maskinbladet.

Svaret afslører desværre, hvordan bureaukrater og moderne politikere tænker. Aktivitet og ønske om at sætte noget i gang er tilsyneladende problematisk i deres øjne. Derfor skal det åbenbart være dyrt at søge en miljøgodkendelse, så folk holder igen med alt for meget initiativ.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sådan en tankegang er totalt forfejlet. Myndighederne burde tage de positive briller på og måske endda udsende takkebreve, hver gang der lander en ansøgning på deres bord. De burde samtidig anstrenge sig til det yderste for at få en hurtig og smidig sagsbehandling, så der kommer mere gang i de aktiviteter, som vi allesammen skal leve af.

Når myndighederne som udgangspunkt tilsyneladende opfatter det som problematisk med flere miljøgodkendelser, er tonen desværre slået an til en alt for negativ tilgang til sagsbehandlingen. Og så er det måske i virkeligheden ikke så sært, at nogle miljøansøgninger bliver syltet i åresvis hos nogle myndigheder.

De medarbejdere, som skal behandle sagerne, har nu i hvert fald fået ministerens ord for, at at der er en negativ effekt af flere ansøgninger, fordi sagsbehandlingstiden så vil stige.

Hvad med at erkende, at jo flere ansøgninger, jo bedre er grundlaget for beskæftigelse og vækst?

Så længe prisen på miljøansøgninger ikke går helt grassat, så har sagsbehandlingstiden og myndighedernes grundlæggende stilling til initiativ og virkelyst nok endnu større betydning end selve prisen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derfor bør miljøministeren tage helt andre briller på og sørge for at påvirke myndighedsapparatet positivt i stedet for at signalere snæversyn og smålig skelen til bureaukratiets bekvemmelighed.