Abonnementsartikel

Når landbrugsmaskiner er involveret i trafikulykker, så går det ofte rigtig galt.

Det sker heldigvis sjældent, at landbrugsmaskiner er involveret i trafikulykker på de danske veje, men når de er, så har det ofte fatale konsekvenser.

Tidligere på ugen mistede en 31-årig mand livet på Lolland efter et sammenstød med armen på en gyllespreder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det får nu Rådet for Sikker Trafik til at minde både bilister og landmænd om at tage hensyn og passe på i trafikken.

- Bilisterne skal være meget opmærksomme på traktorerne, der kører og accelerer langsomt og fylder meget på vejene. Det kan give farlige situationer, for eksempel når traktorer kører væk fra eller ud på vejen, og bilisterne ikke er opmærksomme på det, siger Søren Troels Berg, specialkonsulent i Rådet for Sikker Trafik.

Tal fra Rådet for Sikker Trafik viser, at i perioden 2008-2012 mistede 35 personer livet i trafikulykker, hvor der var landbrugsmaskiner involveret. 140 blev alvorligt kvæstet, mens 148 kom lettere til skade.

Kommuner og politiet har lavet et par gode råd til landmænd, der skal minimere antallet af ulykker:

Signaler i god tid med blinklyset, at du ønsker at svinge til højre/venstre. Kontroller i øvrigt at dine blinklys virker og husk at kigge dig over skulderen, inden du svinger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Brug vigelommerne langs de større veje, så bagvedliggende biler kan passere.

Undgå at følges ad (kolonnekørsel). Det er svært nok for den øvrige trafik at passere et enkelt landbrugskøretøj (særligt i myldretiden).

Forsøg at undgå at køre på de stærkt trafikerede veje i myldretiden.

Kører man på strækninger med mange gående eller cyklende skolebørn, anbefales det, at man tager af sted lidt tidligere/senere eller vælger en alternativ rute.