Abonnementsartikel

Arbejdet starter allerede året før, når der er fokus på kvaliteten og kapaciteten ved læggekartofler.

Produktion af kartofler er en spændende produktionsform, som med andre afgrøder kræver godt håndværk for at lykkedes.

Men der, hvor kartoflerne i højere grad adskiller sig fra andre afgrøder, er i selve håndteringen af specielt læggematerialet og selve lægningen. Udsæden - knoldene er større og udsædsmængden er større - og det stiller krav til lægning og den forudgående håndtering.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For landmand David Straadt fra Fårbæk ved Karup starter dette arbejde året forud for denne sæson. Her er det kommende års læggemateriale blevet vurderet, kartoflerne graves op i marken og størrelsen vurderet.

- Kartofler over 60 millimeter er uønskede, vores mål ved sortering er omkring 10 procent overstørrelse. En stor kartoffel har mest grokraft, men det mest optimale for os er kartofler i størrelsen 35 til 55 millimeter, det er bedst totaløkonomisk, fortæller David Straadt og forsætter.

- Hvis kartoflerne er mindre, har de for ringe grokraft og er de større, skal der meget store mængder læggemateriale til.

Læggeren hos David Straadt har bestemte kopstørrelser og kan ikke håndtere alle størrelser kartofler, derfor skal de sorteres.

Læs mere om lægning af kartofler i det næste nummer af Agro, der udkommer på fredag den 14. marts.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Her kan du læse meget mere om David Straadt og hele processen i lægning af kartofler - fra året før lægning, selve lægningen, den otte-rækkede lægger, gødningsplacering, sprøjtespor, GPS og lidt om optagning.

Har du abonnement på bladet, kan artiklen desuden allerede nu læses på www.agrologisk.dk

Ikkeabonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til den - klik her for at se det.

Der kan bestilles abonnement på www.agrologisk.dk eller telefon 76 20 79 70.

Har du en Ipad eller en anden tablet kan der ses flere billeder på det digitale magasin Agrar+.